Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata macam-macam

Puisi
 

Sampan kotak mudik ke Pangkor,
     Singgah pula Pulau Sembilan;
Macam diletak macam diatur,
     Macam cincin permata silan.


Lihat selanjutnya...(56)
Peribahasa

Macam kikir besi.

Bermaksud :

Orang kaya yang bakhil.

 

Lihat selanjutnya...(23)

378

So many men, so many opinions.

Setiap orang berbeza pandangan atau kemahuan.

Lain orang, lain pendapat

A motely crowd turned up for yesterday's general meeting. Each had different views to offer. So many men, so many opinions, so I doubt that agreement would ever be reached.

Bermacam-macam orang hadir dalam mesyuarat agong semalam. Setiap orang memberikan pandangan yang berlainan. Memandangkan lain orang, lain pendapat, saya tidak yakin bahawa persetujuan boleh dicapai.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(6)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
ergotergotBiologiPatologiPenyakit yang bermacam-macam-macam jenis bijirin yang disebabkan oleh kulat Claviceps purpurea. Kulat ini hanya menyerang bunga dan biji, dan menggantikan seluruh isi biji yang akan terbentuk dengan spora atau eklerotium kulat berwarna hitam.
grey mouldkulapuk kelabuBiologiPatologiPenyakit pada bermacam-macam-macam jenis buah-buahan dan sayuran yang disebabkan oleh beberapa jenis kulat berwarna kelabu, gelap atau kehijauan, terutamanya Botrytis cinerea. Bahagian tumbuhan yang terjangkit menjadi busuk, dan permukaannya berwarna kelabu akibat pertumbuhan konidiofor kulat tersebut.
papillapapilaBiologiHistologi dan Sitologi1. Rambut atau bulu pada permukaan epidermis yang tumbuh berdekatan kelenjar. 2. Organ pelekat tambahan yang hujungnya dapat mengecut, seperti yang terdapat pada kebanyakan trematod. 3. Satu daripada bermacam-macam-macam jenis bonjol korium pada lidah dan eminen kulit. 4. Struktur berbentuk kon, seperti puting susu, bahagian hujung piramid buah pinggang, papila lakrimal pangkal bulu burung dan lain-lain lagi.
assimilationasimilasiKesusasteraanTiada2. Pemaduan bermacam-macam jenis atau unsur menjadi satu.,3. Proses yang terjadi pada pengarang dalam menerima pengaruh luar dan menampilkan dalam karyanya.
black heartteras hitamBiologiPatologiRancu pada bermacam-macam jenis tanaman atau hasilnya. Sebagai contoh, teras hitam pada buah nanas akibat disimpan di dalam suhu yang rendah. Apabila dibelah, bahagian tengah buah nanas tersebut kelihatan gelap.
monophonymonofoniKesusasteraanTiadaMuzik yang mempunyai satu melodi atau satu macam suara.
food nutrientzat makananPentadbiran PerniagaanTiadaSebatian kimia yang digunakan oleh badan untuk bermacam-macam proses dalam badan.
similesimileKesusasteraanTiadaBahasa kiasan yang membandingkan ciri utama sesuatu objek dengan ciri utama objek lain. Biasanya simile menggunakan kata bandingan seperti, bagai, macam atau umpama. Contohnya, putih seperti kapas. Simile berasal daripada perkataan Latin similis yang bermaksud �seperti�.
steroidsteroidBiologiFisiologiBahan yang mempunyai satu cecincin siklopentanoperkhidrofenantrena, iaitu lipid polisiklik dengan satu inti hidrokarbon. Contoh bahan ini ialah sterol, asid hempedu, saponin dan bermacam-macam jenis hormon.
industrial trade unionkesatuan dagangan industriPentadbiranTiadaKesatuan sekerja yang mewakili sebuah industri atau satu jenis kemahiran, dan bukannya mewakili seluruh atau pelbagai industri yang mempunyai bermacam-macam kemahiran.
12

Kembali ke atas