Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mah.li.gai] | مهليݢاي

Definisi : istana tempat kediaman raja (per­maisuri atau putera-puteri raja). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[mah.li.gai] | مهليݢاي

Definisi : istana tempat kediaman raja, permaisuri atau putera puteri raja. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
mahligai (kata nama)
Bersinonim dengan istana, puri, keraton, palis, kediaman.,

Puisi
 

Nyiur gading tinggi mahligai,
     Ketupat jua berisi inti;
Hancur daging tulang berkecai,
     Belum dapat belum berhenti.


Lihat selanjutnya...(10)

Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
1)bersemayam di atas mahligai(ada salah?)2)Ibu bapa bertanggungjawab dalam usaha (memupuk/pemupukan)nilai-nilai murni dalam diri anak3)Proses percubaan tanah telah dilakukan oleh pihak berkuasa untuk kelancaran projek pembinaan jalan raya di kawasan tersebut.(TOLONG BETULKAN.TERIMA KASIH.)1. Mahligai ialah istana yang menjadi tempat tinggal dan bukannya tempat bersemayam.
2. Ibu bapa bertanggungjawab dalam usaha memupuk nilai-nilai murni dalam diri anak.
3. Percubaan tanah telah dilakukan oleh pihak berkuasa untuk kelancaran projek pembinaan jalan raya di kawasan tersebut.
Tatabahasa13.09.2012
1. guru besar perlu tulis huruf besar G dan huruf besar B dalam ayat tak? 2. Buah kelapa muda itu mahal harganya di Restoran Mahligai. Ayat di atas betul tak? Add kesalahan tak?1. Guru besar tidak perlu dieja dengan huruf besar kerana guru besar merupakan kata nama am.

2. Ayat yang gramatis ialah Buah kelapa di Restoran Mahligai itu mahal harganya.
Tatabahasa30.08.2017
Assalamualaikum....saya nak tau makna bagi 'nyiur gading puncak mahligai' Boleh saya tau dimana / dengan siapa saya boleh rujuk? Terima kasihTidak ada maklumat tentang ungkapan tersebut dalam pangkalan data kami. Ungkapan dalam lagu terhasil daripada kreativiti penulisnya sendiri, hanya dia yang mengetahui maksud sebenar yang hendak disampaikan.Makna24.03.2015
Kata pinjaman: Daripada bahasa apa perkataan berikut dipinjam ?: kota, warisan, daulat, syahdu, mahligai, perkasa, hayat.

Sila layar pada Laman sesawang (web) DBP untuk menggunakan SBMB dalam talian. Pusat Rujukan Persuratan Melayu merupakan satu cara lain untuk membuat rujukan atau  mendapatkan makna kata, istilah, atau kata pinjaman, peribahasa, ensiklopedia, dan sebagainya. Saudara hendaklah memasukkan perkataan tersebut dalam ruang yang disediakan dan klik "cari" . Contoh:

Kata "Warisan"  berasal daripada bahasa Arab iaitu "Waris"

Daulat berasal daripada kata Arab, ‘daulatun’,

syahdu berasal daripada bahasa Arab, "Syahda" 

 

Istilah26.02.2009
Saya ingin menulis novel dan ingin menerbitkan melalui DBP. Dbp telah menerbitkan novel pertama saya yang bertajuk Mahligai Syurga melalui karyanet. Tetapi sekarang saya tidak dapat menyumbang novel baru saya melalui karyanet. Sila beri paduan kepada saya bagaimana hendak menerbitkan novel.Saudara boleh menghantar manuskrip saudara kepada Ketua, Bahagian Penerbitan Sastera, Dewan Bahasa dan Pustaka, Petia Surat 10803, 50926 Kuala Lumpur, jika karya saudara adalah karya dewasa, tetapi jika karya saudara untuk kanak-kanak atau remaja, saudara boleh menghantarnya kepada Ketua Pusat, Penyelidikan dan Pengembangan Sastera Kanak-kanak dan Remaja (PURNAMA), Peti Surat 10803, 50926 Kuala Lumpur.Lain-lain05.05.2009
1)Luas pengalaman yang diperolehnya kerana merantau bertahun-tahun.(Betulkah perkataan "pengalaman"digunakan dalam ayat ini?)2)Kotak yang berat itu terangkat oleh saya.3)Sebelum adat istiadat penganugerahan pingat bermula,baginda bersemayam di atas mahligai sempena hari keputeraan baginda yang ke-65 tahun.(Tolong betuklan ayat (2) dan (3) jika ada salah.Terima kasih.)1. Luas pengalaman yang diperolehnya kerana merantau bertahun-tahun. Penggunaan perkataan pengalaman dalam ayat tersebut betul.
2. Kotak yang berat itu terangkat oleh saya.
3. Sebelum adat istiadat penganugerahan pingat  sempena hari keputeraan baginda yang ke-65 bermula, baginda bersemayam di atas mahligai.
Tatabahasa11.09.2012
1. Perlu tak perkataan guru besar ditulis huruf besar iaitu Guru Besar. 2. Ayat di bawah betul atau tidak betul. Buah kelapa muda itu mahal harganya di Restoran Mahligai. Jika ayat itu tak betul, boleh tak tunjukkan di mana kesalahannya.

Lain-lain15.08.2017
Assalamualaikum, Saya telah silap memasukan nama untuk urusan pengesahan bahasa bagi pengiklanan papan iklan perniagaan. Saya masukan nama saya & hasilnya apabila sijil telah LULUS dan dikeluarkan nama saya tertera sebagai nama syarikat. Nama syarikat yang sebenar adalah MAHLIGAI CATERING SDN. BHD. Adakah kesilapan ini akan mendatangkan masalah akan datang? Urusan pendaftaran dengan MBSA maksud saya. Berikut adalah pautan sijil saya. Terima kasihSila buat permohonan baharu sekiranya tuan memerlukan sijil yang tertera nama syarikat. Walau bagaimanapun, tuan boleh mengemukakan pertanyaan kepada MBSA terlebih dahulu untuk mengetahui sama ada pihak MBSA menerima sijil tersebut.Lain-lain02.11.2016

Kembali ke atas