Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mah.li.gai] | مهليݢاي

Definisi : istana tempat kediaman raja (per­maisuri atau putera-puteri raja). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[mah.li.gai] | مهليݢاي

Definisi : istana tempat kediaman raja, permaisuri atau putera puteri raja. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
mahligai (kata nama)
Bersinonim dengan istana, puri, keraton, palis, kediaman.,

Puisi
 

Nyiur gading tinggi mahligai,
     Ketupat jua berisi inti;
Hancur daging tulang berkecai,
     Belum dapat belum berhenti.


Lihat selanjutnya...(10)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
castlekubu kota; mahligaiKejuruteraanTiadaTiada
castlekubu kota; mahligaiKesenianTiadaTiada
castlekubu kota; mahligaiSejarahTiada2. Kubu kota: Bangunan besar atau sekumpulan bangunan kepunyaan golongan bangsawan yang dibina dalam abad pertengahan untuk pertahanan diri.
castlekubu kota; mahligai;kubuKejuruteraanTiada1. Kubu: Bekas untuk menempatkan pembilang dan bahan radioaktif supaya mengurangi sinaran luar.
epithetepitetKesusasteraanTiadaKata sifat yang dihubungkan dengan nama seseorang atau benda tertentu untuk menunjukkan ciri-ciri khususnya. Kata sifat itu akhirnya menjadi nama julukan seseorang atau benda yang berkenaan. Contoh epitet dalam kesusasteraan Inggeris ditemui dalam frasa �Richard the Lion-Heart�, �Willian the Conqueror�, �Charle the Great�, �The Wine-dark Sea�. Dan �Silver Snarling Trumpets�, Contoh epitet dalam kesusasteraan Melayu ditemui dalam frasa kata sifat seperti �Sultan Mahmud Mangkat Dijulang�. �Tun Fatimah Srikandi Bangsa�, �Hang Jebat Derhaka�, �Mahligai Tujuh Tingkat�, dan sebagainya. Dalam sastera Arab, nama Fatih al-Andalus khusus untuk nama julukan Tariq ibn Ziyad, manakala dalam sastera Parsi, Azraq-i Pushan merujuk kepada nama ahli sufi. Epitet juga dikenali sebagai julukan rujukan. Lihat juga nama julukan.

Kembali ke atas