Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mah.ram]/[mah.ram] | محرم

Definisi : Ar orang (lelaki ataupun perempuan) yg haram dinikahi (mengikut hukum Islam) kerana hubungan kekeluargaan yg rapat, hu­bungan susuan dsb (spt ibu, anak susuan, adik beradik dsb). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[mah.ram]/[mah.ram] | محرم

Definisi : orang lelaki atau perempuan yg haram dinikahi mengikut hukum Islam kerana hubungan kekeluargaan yg rapat (spt ibu, anak, adik). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata mahram


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
incestsumbang mahramPerubatanTiadaPerlakuan aktiviti seksual antara dua individu yang mempunyai pertalian saudara, yang tidak dibenarkan berkahwin berdasarkan agama atau undang-undang.
incestsumbang mahramKejururawatanTiadaJenayah seksual antara individu yang mempunyai pertalian darah. Contohnya, bapa dengan anak dan antara adik-beradik.
incestsumbang mahramSosiologi KeluargaTiada-
incestsumbang mahramKriminologiKeadilan JenayahJenayah seksual yang melibatkan persetubuhan antara ahli keluarga yang hubungannya dilarang oleh undang-undang, agama dan adat. Contohnya, persetubuhan antara adik-beradik.
incest taboopantang larang sumbang mahramSosiologi KeluargaTiada-
sexual crimejenayah seksualKriminologiKeadilan JenayahPerbuatan, aktiviti atau perlakuan seksual antara individu yang sama atau berbeza jantina yang bertentangan dengan undang-undang. Contohnya, rogol, sumbang mahram, liwat dan perhubungan seks dengan objek.

Kembali ke atas