Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ma.ka.nan] | ماکنن

Definisi : apa sahaja yg boleh dimakan (spt nasi, roti, dll), rezeki: segala ~ spt sayur-sayuran dan ikan semuanya murah; ~ berzat makanan yg mempunyai zat (vita­min, protein, dll); ~ laut makanan atau hi­dangan yg bahan utamanya ialah hidup­hidupan laut spt ikan, sotong, udang, ketam, kerang-kerangan dsb: restoran ~ laut; ~ ringan makanan yg tidak begitu menge­nyangkan (spt keropok, kacang, dll) yg di­makan sambil-sambilan; ~ ruji makanan utama sehari-hari (spt beras bagi penduduk Asia); ~ segera makanan yg ringkas dan dapat disediakan dgn cepat; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ma.ka.nan] | ماکنن

Definisi : apa-apa (spt nasi, buah-buahan) yg boleh dimakan: Barang-barang ~ dpt dibeli dgn murah. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Puisi
 

Cekur manis makanan sotong,
     Sotong mati di Tanjung Karang;
Hamba menangis mengenangkan untung,
     Untung nak mati di negeri orang.


Lihat selanjutnya...(13)
Peribahasa

Makanan enggang hendak dimakan oleh pipit.

Bermaksud :

Hendak menyama-nyamai kebiasaan orang yang mulia atau kaya.

 

Lihat selanjutnya...(13)

249

Something is better than nothing

Lebih baik ada, walaupun sedikit, daripada tidak ada langsung.

Asal ada kecil pun pada

We were greatful for the food you brought even though it was not enough to fit my big hungry family, but something is better than nothing. Yesterday, we didn't have any food at all.

Kami bersyukur atas makanan yang kamu bawa meskipun ia tidak cukup untuk mengenyangkan keluarga saya yang ramai lagi kelaparan itu, tetapi asal ada kecil pun pada. Kelmarin, kami langsung tidak mendapat makanan.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(25)

Glosari Dielek Melaka

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan DialekMaksud Ayat
   2. tempat meletakkan hidangan di luar rumah yang diperbuat daripada buluh atau kayu khususnya sewaktu majlis perkahwinan dan lain-lain; selasau.Eh, penanggah kau tak siap lagi ke, mana nak letak makanan.[eh p«.nAN.gAh kAw tA/ si.jAp lA.gi k« mA.nA nA/ l«.tA/ mA.kA.nAn]Eh, penanggah engkau tidak siap lagikah? Di mana hendak letak makanan.
mengano[m«.NA.no]kata adjektifkemaruk terhadap makanan misalnya ketika berbuka puasa atau selepas sembuh daripada sakit.Lepas baek saket, mule le mengano.[l«.pAs bAe/ sA.ket mu.l« l« m«.NA.no]Selepas baik sakit, mulalah mengano.
lense[len.sE]kata kerjamemasak makanan dengan meratakannya supaya menjadi nipis contohnya lempeng, telur dan lain-lain.Kau lense aje tepong tu buat lempeng![kAw len.sE A.dZ« t«.poN tu bu.wAt lem.peN]Engkau lense sahaja tepung itu untuk dibuat lempeng!
menguntu[m«.Nun.tu]kata adjektifberkenaan makanan yang menimbun.Sampai menguntu kau isik nasik dalam pinggan, boleh abes ke?[sAm.pAj m«.Nun.tu kAw i.si/ nA.si/ dA.lAm piN.gAn bo.leh A.bes k«]Menimbun nasi yang kau isi ke dalam pinggan, boleh habiskah?
kendarat[k«n.dA.ÄAt]kata namakumpulan petugas wanita yang menghidang, mengatur dan menjaga makanan dan minuman serta memberikan bunga telur kepada jemputan.Masa majeles nanti kendarat pakai le baju seragam.[mA.sA mA.j«les nAn.ti k«n.dA.ÄAt pA.kAj l« bA.dZu s«.ÄA.gAm]Masa majlis nanti kendarat pakailah baju seragam
melapu[m«.lA.pu]kata adjektifberkenaan seseorang yang terlalu ingin untuk mendapatkan sesuatu seperti makanan, jawatan, harta, dan lain-lain.Kalau melapu nak jawatan, jangan le pijak orang laen.[kA.lAw m«.lA.pu nA/ dZA.wA.tAn dZA.NAn l« pi.dZA/ o.ÄAN lAen]: Kalau teringin nak dapat jawatan, janganlah pijak orang lain.
ibu rezeki[i.bu Ä«.z«.ki] beberapa bahan asas dalam makanan harian seperti beras, gula, kopi, dan garam yang ada di dalam bekas simpanan tidak dihabiskan semuanya. Apabila tinggal sedikit, ia ditambah dengan yang baharu. Begitulah seterusnya dilakukan dan menjadi amalan atas kepercayaan untuk menjadi ibu rezeki.Beras dah tinggal segenggam dalam tempayan dare ni jangan abeskan, buat ibu rezeki.[b«.ÄAs dAh tiN.gAl s«.g«N.gAm dA.lAm t«m.pA.jAn dA.Ä« ni dZA.NAn A.bes.kAn bu.wAt i.bu Ä«.z«.ki]Beras yang sudah tinggal segenggam di dalam tempayan dara ini jangan dihabiskan untuk dibuat ibu rezeki.
beranggau[b«.ÄAN.gAw]kata kerjakerja-kerja persiapan yang dilakukan kira-kira tiga atau empat hari sebelum majlis perkahwinan dilangsungkan. Antaranya ialah membuat balai, selasar, menyediakan makanan seperti tapai, kuih-muih, sambal serunding dan lain-lain.Kau dok rumah, mak nak pegi beranggau rumah Mak Itam.[kAw do/ Äu.mAh mA/ nA/ p«.gi b«.ÄAN.gAw Äu.mAh mA/ i.tAm]Engkau duduk di rumah, emak hendak pergi beranggau di rumah Mak Itam.
beranggau[b«.ÄAN.gAw]kata kerjakerja-kerja persiapan yang dilakukan kira-kira tiga atau empat hari sebelum majlis perkahwinan dilangsungkan. Antaranya ialah membuat balai, selasar, menyediakan makanan seperti tapai, kuih-muih, sambal serunding dan lain-lain.Kau dok rumah, mak nak pegi beranggau rumah Mak Itam.[kAw do/ Äu.mAh mA/ nA/ p«.gi b«.ÄAN.gAw Äu.mAh mA/ i.tAm]Engkau duduk di rumah, emak hendak pergi beranggau di rumah Mak Itam.

Kembali ke atas