Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[makh.luk] | مخلوق

Definisi : Ar segala yg dijadikan Tuhan (spt manusia, binatang, dll): manusia adalah ~ pilihan Tuhan; ~ halus makhluk spt jin dan syaitan yg hidup dlm alam ghaib. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[makh.luk] | مخلوق

Definisi : segala benda (spt manusia, binatang, tumbuh-tumbuhan) yg dijadikan Tuhan. ~ halus makhluk spt jin dan syaitan yg hidup dlm alam ghaib. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Puisi
 

Buluh ditetak senjakala,
     Buat main pasak perahu;
Pasang pelita senjakala,
     Satu makhluk tidak tahu.


Lihat selanjutnya...(3)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
incarnationinkarnasiKesusasteraanTiadaSuatu makhluk dalam makhluk lain.
pesticidesracun perosakMakanan dan PemakananMakananAgen kimia atau biologi yang digunakan untuk menghalang, membunuh atau mengawal makhluk perosak. Makhluk perosak sasaran boleh termasuk serangga, tumbuhan patogen, rumpai, moluska, burung, mamalia, ikan, nematoda dan mikroorganisma yang memusnahkan tanaman, menyebabkan gangguan atau penyebaran penyakit.
Maxwell demonjin MaxwellFizikMekanikMakhluk khayalan yang mengawal suatu pintu perangkap sebuah lubang dalam dinding adiabatik yang memisahkan dua bekas berisi gas yang pada mulanya bersuhu sama. Makhluk itu, menurut Maxwell, membenarkan molekul yang laju masuk ke dalam bekas di kanan, dan molekul yang lambat ke dalam bekas di kiri. Oleh sebab itu, gas dalam bekas di kanan menjadi lebih panas daripada asal, dan sebaliknya pula untuk bekas di kiri. Proses seperti ini bertentangan dengan hukum termodinamik kedua.
basal applicationpemberian dasarBiologiEkologiMeletakkan racun makhluk perosak di atas batang atau perdu tumbuhan, iaitu di bahagian atas sedikit dari tanah. Ini bertujuan untuk mengelakkan pencemaran udara dan pencemaran air. Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya sesuai untuk racun makhluk perosak yang tidak kekal.
talafkerosakanPerniagaan IslamTiadaKerosakan yang berlaku terhadap sesuatu harta. Talaf boleh terjadi sama ada melalui afah samawiyyah, iaitu kejadian alam atau melalui perbuatan makhluk. Contoh kerosakan akibat kejadian alam ialah tsunami, gempa bumi atau kerosakan makanan disebabkan kulat atau bakteria. Contoh kerosakan akibat perbuatan makhluk pula ialah vandalisme. Kerosakan melalui perbuatan makhluk terbahagi kepada dua, iaitu talaf hissi dan talaf shar‘i. Sinonim fasad Lihat juga talaf hissi, talaf shar‘i.
mortalmakhluk; mortalPerubatanTiadaTiada
mythical beingmakhluk mitosPertanianTiadaTiada
biological beingmakhluk biologiSosiologiTiadaTiada
GorgonsGorgonKesenianTiadaMakhluk aneh betina, dalam mitologi Yunani, yang mempunyai renungan yang dikatakan boleh mengubah orang lelaki menjadi batu.
satyrsatirKesenianTiadaMakhluk dalam mitologi Romawi dan Yunani Lama yang berupa separuh manusia dan separuh haiwan.
12345678

Kembali ke atas