Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mam.pat] | ممڤت

Definisi : 1. tidak beronga-rongga, tidak gem-bur (tanah dll), padat, tumpat; 2. Jk tidak dapat mengalir, tersendat, tersumbat: parit itu ~; memampatkan membuat (menekan, meng­asak, dsb) supaya padat atau tumpat: jangan dimampatkan sangat isi tin itu; termampat dimampatkan: campuran itu terasak atau ~ ke dlm ruang kecil di sebelah atas kebuk; mampatan perihal mampat; kemampatan perihal (keadaan dsb) mampat, kepadatan, ketumpatan; pemampatan perihal (proses, perbuatan) memampatkan sesuatu; pemampat alat utk memampatkan; ~ udara alat utk memasukkan udara ke dlm tangki dll. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[mam.pat] | ممڤت

Definisi : Mn baik sekali, elok sekali, jempol. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[mam.pat] | ممڤت

Definisi : tidak berongga (bkn tanah dll); padat; tumpat. memampatkan membuat supaya mampat; menjadikan mampat: Dia ~ kandungan peti itu. mampatan perihal mampat: ~ gas bertambah 5 kali ganda apabila campuran itu dinyalakan. pemampat alat utk memampatkan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
mampat (adjektif)
Bersinonim dengan padat, padu, tumpat, pejal, kimpal, rapat, ketat, penuh, sarat, sendat;,
Kata Terbitan : memampatkan, kemampatan,


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
litar komputer pada suhu yang tinggi untuk memastikan semua sambungan papan litar dalam keadaan baik. (KOM) burnt brick (bata bakar) Bata yang digunakan dalam pembinaan dinding bangunan dan mempunyai kekuatan mampat serta boleh menampung suhu yang tinggi. (KEJ) burrowing nematode (nematod pengorek) Nematod yang masuk ke dalam perumahnya dengan cara mengorek meng - gunakan stiletnya. Lubang korekan ini biasanya digunakan oleh patogen dengan isi padu terhadap hasil darab suhu dengan pemalar gas. (KIM) compressible fluid (bendalir termampat) Bendalir seperti udara dan sebagainya yang ketumpatannya berubah terhadap perubahan tekanan. (FIZ) compression fracture (fraktur mampat) Kecederaan tulang akibat hentaman yang kuat ke atas tulang, biasanya tulang vertebra. (UBAT) compression ratio (nisbah mampatan) Nisbah antara jumlah isi padu tersesar oleh omboh dengan ruang kelegaan compound fertilizer

Kembali ke atas