Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ma.na.ka.la] | ماناکالا

Definisi : 1. apabila, bilamana: ia tersenyum ~ melihat anaknya sudah terlena; 2. tetapi: dia duduk di samping mayat ayahnya, ~ adiknya tidak putus-putus menangis; 3. sedangkan: ramai orang yg cedera dan hilang ~ beratus-ratus kehilangan rumah tangga dlm gempa bumi itu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ma.na.ka.la] | ماناکالا

Definisi : pd waktu atau pd ketika tertentu; apabila: ~ bertemu, kami berpeluk-pelukan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata manakala

Peribahasa

270

A house devided against itself cannot stand

Sesebuah kumpulan atau persatuan itu akan menjadi lemah jika anggota-anggotanya bertelagah dan berpecah belah.

Kuat lilit kerana simpulnya

We failed in our demand to get better pay as some of the workers sided with the employer while some were reluctant to join the strike - a house devided against itself cannot stand.

Kami gagal dalam tuntutan naik gaji berikutan sesetengah pekerja menyebelahi pihak majikan manakala yang lain pula keberatan untuk menyertai mogok itu - kuat lilit kerana simpulnya.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(6)

Kamus Teknologi Maklumat

Kamus Teknologi Maklumat ct.indd
melibatkan penetapan suatu siri bit yang unik dan kekal yang dinamakan tiket pada setiap objek dalam komputer yang dibenarkan untuk dicapai oleh sesuatu subjek. Contoh subjek ialah pengguna dan proses, manakala objek ialah data, fail, perkakasan, peranti, dan ruang penyimpanan. biometrik (Ig. biometric; Br. biometrik; Id. biometrik) Kaedah pengesahan identiti pengguna melalui pengimbasan Kamus Teknologi Maklumat ct.indd 15 6/6 komputer lain dengan selamat. Cangkerang ini meliputi tiga perisian utiliti keselamatan, iaitu slogin, SSH dan SCP. Perakuan digital RSA digunakan untuk pengesahan pengguna dan penyambungan sistem pelanggan ke sistem pelayan, manakala algoritma penyulitan IDEA pula digunakan untuk penyulitan data selepas penyambungan. cap kaki sifar (Ig. zero-footprint; Br. sifar-cetak kaki; Id. nol cetak kaki) Ciri untuk perisian keselamatan pelayan dan

Kembali ke atas