Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ma.na.ka.la] | ماناکالا

Definisi : 1. apabila, bilamana: ia tersenyum ~ melihat anaknya sudah terlena; 2. tetapi: dia duduk di samping mayat ayahnya, ~ adiknya tidak putus-putus menangis; 3. sedangkan: ramai orang yg cedera dan hilang ~ beratus-ratus kehilangan rumah tangga dlm gempa bumi itu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ma.na.ka.la] | ماناکالا

Definisi : pd waktu atau pd ketika tertentu; apabila: ~ bertemu, kami berpeluk-pelukan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata manakala

Peribahasa

270

A house devided against itself cannot stand

Sesebuah kumpulan atau persatuan itu akan menjadi lemah jika anggota-anggotanya bertelagah dan berpecah belah.

Kuat lilit kerana simpulnya

We failed in our demand to get better pay as some of the workers sided with the employer while some were reluctant to join the strike - a house devided against itself cannot stand.

Kami gagal dalam tuntutan naik gaji berikutan sesetengah pekerja menyebelahi pihak majikan manakala yang lain pula keberatan untuk menyertai mogok itu - kuat lilit kerana simpulnya.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(6)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
sharikah mudarabahsyarikat mudarabahPerniagaan IslamTiadaPerniagaan yang dijalankan oleh satu pihak sebagai pengusaha manakala modal tunai pula disediakan oleh pihak lain. Keuntungan dikongsi secara bersama mengikut persetujuan manakala kerugian pula hanya ditanggung oleh pemodal.
interrupted genegen tergangguBiologiGenetikGen eukariot yang terdiri daripada mozaik jujukan pengekodan dan bukan pengekodan; jujukan pengekodan didapati pada RNA matang manakala jujukan bukan pengekodan tidak wujud pada RNA matang; jujukan pengekodan juga dikenali sebagai ekson manakala jujukan bukan pengekodan dikenali sebagai intron.
Ptolemic systemsistem PtolemyMatematikTiadaSistem suria menurut Ptolemy, ahli falak Yunani yang tinggal di Iskandariah yang mengandaikan bahawa bumi ini terletak di tengah-tengah tidak bergerak, manakala matahari dan bulan beredar mengelilinginya dalam orbit yang berbentuk bulat, manakala planet yang lain-lain pula beredar dalam bulatan kecil yang diketahui sebagai epitikar, yang pusat masing-masing beredar mengelilingi bumi dalam bulatan besar yang diketahui sebagai deferen.
converging flight ruleaturan penerbangan menumpuAeroangkasaTiadaAturan yang mensyaratkan apabila berlaku penerbangan menumpu, pesawat yang berada di sebelah kanan berhak meneruskan perjalanan manakala pesawat di sebelah kiri perlu mengelak.,Aturan yang mensyaratkan apabila berlaku penerbangan menumpu, pesawat yang berada di sebelah kanan berhak meneruskan perjalanan manakala pesawat di sebelah kiri perlu mengelak.
tahammul al-tabi‘atpertanggungjawabanPerniagaan IslamTiadaKewujudan tanggungjawab yang perlu dilaksanakan seiring dengan sesuatu akad. Contohnya, dalam akad jual beli, penjual berkewajipan untuk menyerahkan produk manakala pembeli membayarnya. Tahammul al-tabi‘at dalam akad sewaan kenderaan pula dilaksanakan apabila penyewa bertanggungjawab untuk membayar sewa manakala pemilik bertanggungjawab menyediakan kenderaan.
exhaust systemsistem ekzosAeroangkasaTiadaSistem saluran iaitu tempat gas ekzos dari sistem pembakaran atau turbin dikeluarkan melaluinya. Enjin piston menggunakan pancarongga, manakala enjin jet menggunakan muncung.,Jarak maksimum bagi juruterbang dapat melihat tanda atau lampu yang menunjukkan kedudukan garisan tengah landasan semasa berlepas dan mendarat.,Bahagian sayap yang bersambung dengan fiuslaj.,Sistem saluran iaitu tempat gas ekzos dari sistem pembakaran atau turbin dikeluarkan melaluinya. Enjin piston menggunakan pancarongga, manakala enjin jet menggunakan muncung.
burn woundluka bakarPerubatanTiadaKecederaan akibat terkena haba, seperti api dan bahan kimia. Luka bakar darjah pertama dicirikan dengan kemerahan kulit, manakala luka bakar darjah kedua pula dicirikan dengan lecur dan lukar bakar darjah ketiga dicirikan dengan nekrosis pada keseluruhan bahagian dermis dan epidermis kulit. Luka bakar darjah pertama dan kedua disebut luka bakar separa, manakala luka bakar darjah ketiga disebut luka bakar penuh.
AurigaAuriga (Pembawa Gentala)MatematikTiada, Algol magnitud kedua, manakala Epsilon Aurigae dan Zeta Aurigae sebagai bintang dedua gerhananya.
pyramidpiramidMatematikTiadaPepejal yang tapaknya berbentuk poligon, manakala mukanya berbentuk segi tiga dan bertemu di bucu. RUJUK RAJAH M.S. 99
syngenesioussingenesiusBotaniTiadaBerkenaan dengan stamen yang anternya bercantum, manakala filamennya pula bebas. Contohnya, floret cakera pada kapitulum bunga matahari.
12345678910...

Kembali ke atas