Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ma.na.ka.la] | ماناکالا

Definisi : 1. apabila, bilamana: ia tersenyum ~ melihat anaknya sudah terlena; 2. tetapi: dia duduk di samping mayat ayahnya, ~ adiknya tidak putus-putus menangis; 3. sedangkan: ramai orang yg cedera dan hilang ~ beratus-ratus kehilangan rumah tangga dlm gempa bumi itu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ma.na.ka.la] | ماناکالا

Definisi : pd waktu atau pd ketika tertentu; apabila: ~ bertemu, kami berpeluk-pelukan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata manakala

Peribahasa

270

A house devided against itself cannot stand

Sesebuah kumpulan atau persatuan itu akan menjadi lemah jika anggota-anggotanya bertelagah dan berpecah belah.

Kuat lilit kerana simpulnya

We failed in our demand to get better pay as some of the workers sided with the employer while some were reluctant to join the strike - a house devided against itself cannot stand.

Kami gagal dalam tuntutan naik gaji berikutan sesetengah pekerja menyebelahi pihak majikan manakala yang lain pula keberatan untuk menyertai mogok itu - kuat lilit kerana simpulnya.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(6)

Glosari Dialek Pulau Pinang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
mengkala[m«N.kA.lA]kata tugasbila, apabila, manakala, jikalau, sekiranyaMengkala hang nak mai, bok mai pasembor.[m«N.kA.lA hAN nA/ mAj bo/ mAj pA.sem.br]Apabila awak hendak datang bawalah pasembor.
beka[bE.kA]kata namakuih daripada tepung beras dan santan, manakala intinya daripada adunan tepung beras dan gula. Adunan ini dibungkus dengan daun pisang seperti lepat dan dibakar.   
mbat-mbat[m.bAt.m.bAt]kata namabekas air wangi daripada tembaga dan biasanya digunakan untuk merenjis pengantin. Bekas ini berbatang panjang dan mempunyai lubang-lubang halus di bahagian atasnya, manakala di bahagian bawahnya agak bulat untuk mengisi air wangianBesanya mbat-mbat ni orang boh ayaq mawaq.[bE.sA.øA m.bAt.m.bAt ni .ÒAN boh A.jA)Ö mA.wA)Ö]Biasanya bekas air wangi daripada tembaga diisi dengan air mawar.

Kembali ke atas