Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : sj tumbuhan (pokok dan buahnya), mempelam, Mangifera indica dll. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : ibu kunci, pedal ayam; bermangga berkunci dgn mangga, dipasang mangga: kanak-kanak lelaki berusia 10 tahun datang dan membuka pintu pagar yg ~ itu; memangga mengenakan ibu kunci, mengunĀ­ci: ia sedang ~ pintu biliknya. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : ; sakit ~ bengkak (yg biasanya berĀ­nanah) pd celah kelangkang, buah kelenjar yg bengkak. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : nama sj pokok atau buahnya (buahnya hampir serupa dgn buah pauh); mempelam, Mangifera indica. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)


Definisi : ibu kunci yg disangkutkan pd pintu dll; pedal ayam. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
mangga (kata nama)
Bersinonim dengan mempelam, pauh, kuini.,

Puisi
 

Putik pauh tangkainya mangga,
     Disambar buaya sambil berenang;
Sudah jauh dipandang mata,
     Hati mana dapat tak senang.


Lihat selanjutnya...(7)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
padlockmanggaKejuruteraanTiadaAlat kunci tak terpasang yang mempunyai belenggu cangkuk yang dapat dibuka dan ditutup, dengan belenggu itu lalu pada mata untuk mengikat dua bahagian yang berkepitan.
mango (Mangifera indica)mangga (Mangifera indica)PertanianTiadaTiada
mango (Mangifera indica)mangga (Mangifera indica)Pentadbiran PerniagaanTiadaBuah tropika berbentuk bujur, berwarna kuning kemerahan apabila masak, berpulpa dan bersari serta berbiji keras, boleh dimakan segar atau dijeruk.
mango juicejus manggaPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
mango picklejeruk manggaPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
lock-and-key theoryteori mangga dan kunciBiologiTiadaTiada
lock-and-key theoryteori mangga dan kunciKimiaTiadaTiada
lock and key theoryteori mangga dan kunciKimiaBiokimiaTeori tentang mekanisme tindak balas enzim yang menyatakan bahawa substrat terikat dengan enzim untuk membentuk kompleks enzim-substrat. Tapak pengikatan pada enzim dikenal sebagai tapak aktif dan mempunyai struktur yang serasi dengan substrat bagi kesepadanan antara enzim dengan substrat.
keywayalur kunciKejuruteraanTiada2. Lubang pada mangga tempat masuknya anak kunci logam leper.,3. Poket unsur terpacu yang menjadi pacuan untuk kunci.
plant specimenspesimen tumbuhanPertanianAgronomi

Contoh tanaman untuk dijadikan sampel kajian. Contohnya, bagi pokok mangga, spesimen daun yang keempat dari pucuk diambil untuk analisis kandungan nutriennya.

1234

Kembali ke atas