10.1.102.45

Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mar.kah] | مرکه

Definisi : 1. tanda, tanda pd tali penduga; garis ~ garis tanda; 2. angka yg diberikan pd mata pelajaran dlm peperiksaan dll (sbg ukuran bagi mutu jawaban kpd soalan): dia berazam hendak mendapat ~ yg tertinggi dlm ujian tawarikh nanti; memarkahi memeriksa dan memberi mar­kah kpd (kertas jawaban peperiksaan dsb): kertas jawaban mereka tidak dikenali oleh orang-orang yg ~ kertas itu; pemarkahan perihal (cara dsb) memberi markah kpd sesuatu, penentuan atau pem­berian markah: ~ ujian ini ialah 100% objektif; pemarkah pemeriksa atau penguji yg mem­berikan markah: ~ tidak mempunyai ruang utk berlaku tidak adil; ujian berbentuk esei juga boleh diberi markah secara objektif, tetapi biasanya agak sukar dan ~ cenderung utk menjadi subjektif. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata markah


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
deductiondeduksi; potongan; potong markahSukanTiada2. Potong markah: Pembuangan markah daripada nilai asas apabila berlaku kesilapan, seperti jatuh atau kurang stabil.
judging systemsistem markahSukanTiadaPenentuan markah berdasarkan kaedah pemotongan markah dan pemberian bonus daripada jumlah markah penuh dalam sesuatu pertandingan. Sinonim: deduction
deductiondeduksi; potongan; potong markahSukanTiada3. Penentuan markah berdasarkan kaedah pemotongan markah dan pemberian bonus daripada jumlah markah penuh dalam sesuatu pertandingan.
markah dengungmarkah dengungKesenianTiadaMarkah yang dikira pada bunyi dengung semasa wau dinaikkan.
markah kecantikanmarkah kecantikanKesenianTiadaMarkah yang dikira daripada aspek daya cipta, bentuk, corak, hiasan dan warna semasa wau di bumi.
markah ketahananmarkah ketahananKesenianTiadaMarkah yang dikira daripada aspek berapa lama wau dapat bertahan di udara dalam jangka masa sekurang-kurangnya lima minit atau yang telah ditetapkan.
markah ketinggianmarkah ketinggianKesenianTiadaMarkah yang dikira dari bacaan pancang meter semasa wau berada di udara.
starting valuenilai asasSukanTiadaMarkah persembahan rutin sebelum potongan markah bagi sesuatu pelaksanaan. Markah persembahan rutin ditentukan oleh jenis kesukaran yang diwajibkan, komponen khusus, dan markah bonus dalam sesuatu persembahan rutin.
absolute marksmarkah mutlakPendidikanTiadaMarkah pencapaian pelajar berasaskan pertimbangan guru mengikut tahap yang ditetapkan tanpa merujuk kepada pencapaian pelajar lain dalam kumpulan.
multiple markingpemarkahan pelbagaiPendidikanTiadaPemberian markah esei, projek, peperiksaan dan sebagainya oleh beberapa orang pemeriksa secara berasingan bagi memperoleh markah terkumpul yang lebih tepat.
123456

Kembali ke atas