Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu



Definisi : mana boleh; masa II. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : 1. sesuatu yg dimasak (kuih-kuih, lauk-pauk, dll): kalau hari-hari dapat mema-kan ~ yg lazat-lazat spt ini, tentulah gemuk aku nanti; 2. cara memasak: ~ daging; ~ lemak; 3. Id bukan yg sebenarnya, buatan, olahan; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : mana boleh, tidak akan­lah, tidak mungkin: kalau tidak, ~ sampai bertahun-tahun ia dapat melakukan per-dagangan gelap; kalau cendawan sudi tumbuh, ~ bumi tidak terima; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : barang apa yg dimasak (spt lauk-pauk); hasil drpd memasak; cara memasak: Saya lebih gemar memakan ~ Melayu. ~nya lazat sekali. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)


Definisi : mana boleh; tidak mungkin; mustahil: Dia orang bijak, ~ dia tidak mengerti. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
masak (adjektif)
1. Dalam konteks buah
bersinonim dengan tua, matang, ranum,
Berantonim dengan muda

2. Dalam konteks daging
bersinonim dengan empuk, lembut, lunak,
Berantonim dengan mentah

2. Bersinonim dengan matang: berpengalaman, berumur, dewasa, tua,
Berantonim dengan mentah

Kata Terbitan : memasak, masakan, pemasak,

Puisi
 

Kalau tidak lembu Pak Jamal,
     Masakan badan hancur dan lumat;
Kalaupun tidak ilmu dan amal,
     Bilakan badan boleh selamat?


Lihat selanjutnya...(10)
Peribahasa

Kayu bengkok,
     masakan lurus bayangannya!

Bermaksud :

Orang yang bercakap bohong tentu tidak dapat dipercayai.

 

Lihat selanjutnya...(10)


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
ASAM JAWA

Buah yang digunakan sebagai perasa dalam masakan dan minuman yang dikenal sebagai air asam jawa.  Pokok asam jawa mempunyai kawasan taburan di benua Afrika dan Asia. 

BUDAYAMakanan
KAYU MANIS

Kayu manis ialah rempah popular yang

digunakan dalam masakan dan untuk memperasa

gula-gula dan jeruk. Ia diperoleh daripada bahagian

dalam kulit pokok kayu manis.

UMUM 
SERAI

Serai ialah sejenis tumbuhan rumput berumpun

dan berakar besar, serta berbau wangi. Tumbuhan

ini terkenal sebagai bahan perasa dan pewangi

bagi kebanyakan masakan Melayu tradisional, juga

sebagai bahan perubatan.

UMUM 
SAGE

Sage ialah nama lebih daripada 750 spesies

dan pokok renek. Sage biasa, juga dinamakan sage

taman, terkenal kerana baunya yang kuat dan daun

serta batangnya yang pahit. Ia adalah herba yang

penting dalam masakan.

UMUM 
TAIM

Taim ialah nama sekumpulan pudina rimbun,

berbau harum yang berasal dari kawasan

Mediterranean. Orang Yunani purba menggunakan

taim sebagai dupa di kuil. Taim mempunyai rasa

pahit yang menjadikannya perisa yang popular

dalam masakan daging dan sos. Thymol, iaitu ubat

antiseptik, dibuat daripada minyak yang diekstrak

daripada taim. Ubat ini digunakan dalam cecair

pencuci mulut dan ubat batuk.

UMUM 
OPOR

OPOR, masakan daging berempah yang popular di kalangan masyarakat Jawa. Masakan ini amat terkenal di negeri Johor. Ada tiga jenis opor iaitu yang berwarna kehitaman, kekuningan dan kemerahan.

BUDAYAMakanan
SAGU

Sagu ialah kanji yang didapati di bahagian tengah

yang mampung atau empulur, daripada pelbagai

pokok palma tropika. Sejenis tepung, yang dikenali

sebagai tepung sagu, dibuat daripada sagu. Bekalan

terbesar sagu datang dari Hindia Timur. Banyak sagu

dihantar ke Eropah dan Amerika Utara untuk tujuan

masakan komersial. Tepung sagu digunakan

kebanyakannya untuk membuat puding dan sebagai

pemekat sup. Tepungnya berkhasiat dan mudah

dihadam. Sagu adalah salah satu daripada makanan

utama orang Hindia Timur.

UMUM 
SINGGANG

SINGGANG, sejenis masakan rebusan daripada bahan-bahan seperti lengkuas, serai, bawang putih, asam keping dan kadang-kadang ditambah belacan, manisan dan cili belah.  Biasanya ikan digunakan sebagai bahan penting khususnya ikan tongkol atau ikan kayu, ikan tamban dan ikan kembung.  Daging juga boleh dibuat singgang seperti yang terdapat di Johor dan bahan-bahan yang digunakan termasuklah ketumbar, cili kering, halia, lada hitam dan bawang merah yang ditumbuk.  Singgang juga disebut sebagai pindang.

BUDAYAMakanan
SAFRON

Safron ialah pewarna kuning terang dan perisa

makanan. Ia dihasilkan dengan mengeringkan stigma

dan sebahagian daripada stail krokus ungu musim

luruh yang dikenali secara saintifik sebagai Crocus

Satirus (lihat Krokus ). (Stigma dan stail adalah

bahagian bunga yang mengandungi biji). Lebih

kurang 4000 bunga menghasilkan kira-kira 28 gram

safron komersial. Safron mempunyai bau yang

harum, tetapi rasa yang pahit. Ia digunakan dalam

masakan dan untuk memperisa dan

mewarnakan gula-gula. Penduduk di Eropah dan

India menggunakannya untuk memperasa pelbagai

makanan.

UMUM 
PANDAN

PANDAN (pandanus spp.), sejenis tumbuhan yang daunnya berbau wangi dan berduri.  Pandan yang dikenali oleh masyarakat tempatan ialah pandan wangi, yang digunakan dalam masakan. Pandan wangi adalah sejenis tumbuhan yang ditanam.  Daunnya berwarna hijau pekat.

BUDAYAFlora dan Fauna
12

Kembali ke atas