Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : mana boleh; masa II. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : 1. sesuatu yg dimasak (kuih-kuih, lauk-pauk, dll): kalau hari-hari dapat mema-kan ~ yg lazat-lazat spt ini, tentulah gemuk aku nanti; 2. cara memasak: ~ daging; ~ lemak; 3. Id bukan yg sebenarnya, buatan, olahan; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : mana boleh, tidak akanĀ­lah, tidak mungkin: kalau tidak, ~ sampai bertahun-tahun ia dapat melakukan per-dagangan gelap; kalau cendawan sudi tumbuh, ~ bumi tidak terima; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : barang apa yg dimasak (spt lauk-pauk); hasil drpd memasak; cara memasak: Saya lebih gemar memakan ~ Melayu. ~nya lazat sekali. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)


Definisi : mana boleh; tidak mungkin; mustahil: Dia orang bijak, ~ dia tidak mengerti. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
masak (adjektif)
1. Dalam konteks buah
bersinonim dengan tua, matang, ranum,
Berantonim dengan muda

2. Dalam konteks daging
bersinonim dengan empuk, lembut, lunak,
Berantonim dengan mentah

2. Bersinonim dengan matang: berpengalaman, berumur, dewasa, tua,
Berantonim dengan mentah

Kata Terbitan : memasak, masakan, pemasak,

Puisi
 

Kalau tidak lembu Pak Jamal,
     Masakan badan hancur dan lumat;
Kalaupun tidak ilmu dan amal,
     Bilakan badan boleh selamat?


Lihat selanjutnya...(10)
Peribahasa

Kayu bengkok,
     masakan lurus bayangannya!

Bermaksud :

Orang yang bercakap bohong tentu tidak dapat dipercayai.

 

Lihat selanjutnya...(10)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
cookeryilmu masakan; masakan; masak-memasakPentadbiran PerniagaanTiada1. Ilmu masakan: Seni, sains, proses atau latihan memasak.,2. Masakan: Sesuatu yang dimasak seperti kuih-muih dan lauk-pauk.
cookeryilmu masakan; masakan; masak-memasakSosiologiTiada1. Ilmu masakan: Seni, sains, proses atau latihan memasak.,3. Tempat atau peralatan untuk memasak.
cookeryilmu masakan; masakan; masak-memasakPendidikanTiadaTiada
cookeryilmu masakan; masakan; masak-memasakPendidikanTiadaTiada
thymetaimPentadbiran PerniagaanTiadaHerba berwarna hijau keperang-perangan untuk mengekalkan rasa asal makanan dalam masakan seperti masakan arnab, rusa dan babi.
spicesRempah ratusPertanianTiadaMerujuk kepada tumbuhan yang digunakan sebagai perasa masakan. Bahagian tumbuhan yang digunakan sama ada daun, buah, biji, bunga, kulit batang, batang dan akar. Rempah ratus mempunyai aroma dan rasa yang tersendiri yang boleh menambah rasa dan warna pada masakan. Perasa masakan ini biasanya digunakan dalam kuantiti yang sedikit. Contoh rempah ratus ialah serai, daun kesom, ketumbar, kunyit, halia, kayu manis dan jintan manis.
kitchendapurKesenianSeni BinaRuang yang digunakan untuk aktiviti memasak, termasuk daripada jenis masakan berat atau masakan ringan. Dapur juga digunakan untuk memasak makanan yang dibakar atau dipanggang.
spicesrempah ratusHerbaBotani dan BioteknologiTumbuhan yang digunakan sebagai perasa masakan sama ada dalam bentuk segar atau kering. Bahagian tumbuhan yang digunakan ialah daun, buah, biji, bunga, rizom, kulit batang, batang dan akar. Tumbuhan ini mempunyai aroma dan rasa yang tersendiri yang boleh menambah rasa sedap dalam masakan. Perasa masakan ini biasanya digunakan dalam kuantiti yang sedikit. Contohnya, serai, daun kesum, ketumbar, lada hitam, kunyit, halia, lengkuas, kayu manis dan jintan manis.
casserole cookingmasakan kaserolPentadbiran PerniagaanTiadaMasakan daging cincang atau daging potong dadu dengan campuran sayur-sayuran seperti puri tomato dan lain-lain yang dimasak di dalam ketuhar.
Muslim kitchenbahagian masakan MelayuPentadbiran PerniagaanTiadaBahagian yang menyediakan hidangan masakan Melayu daripada lauk-pauk hinggalah ke desert.
12345678910...

Kembali ke atas