Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
masih (kata tugas)
Bersinonim dengan sedang, tengah, lagi, terus, ketika, sementara.,

Peribahasa

373

All men must die

Semua orang pasti mati.

Bunga gugur putik pun gugur

I just couldn't believe it when my brother passed away that morning. He was still young.But all men must die. Only God is immortal.

Aku tak percaya yang adikku pergi buat selama-lamanya. Dia masih muda. Namun bunga gugur putik pun gugur . Hanya Tuhan sahaja yang daim.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(12)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
vellumvelumKesenianTiada1. Kulit binatang yang masih muda dijadikan sebagai permukaan alas lukisan.,2. Kertas bermutu tinggi yang digunakan untuk menyurih.
pedogamypedogamiBiologiMikologiPersenyawaan antara sel vegetatif yang masih muda dengan sel vegetatif yang sudah matang.
pedogenesispedogenesisBiologiMikologiPembentukan spora oleh kulat yang masih muda.
partial veilkelubung separaBiologiMikologi1. Kelubung yang menutupi bahagian atas cendawan yang masih muda, iaitu bahagian di antara stip dengan pileus. Apabila cendawan terbuka, struktur ini akan pecah menjadi kortina atau cecincin. 2. Tisu bernembran pada jasad buah agarik tertentu yang mengunjur dari pinggir pileus ke stip. Apabila jasad buah membesar, tisu bermembran ini akan koyak, dan gelangan tisu di sekeliling stip dan kadang-kadang gelangan tisu bergerigis tinggal terdekat pada bahagian pinggir pileus.velum partiale.
universal veilkelubung universalBiologiMikologi1. Kelubung yang menutupi seluruh bahagian cendawan yang masih muda. Apabila cendawan terbuka, struktur ini akan pecah menjadi volva. 2. Tisu bermembran yang menyelubungi jasad buah yang belum matang pada agarik tertentu, misalnya Amanita spp. Apabila jasad buah membesar, tisu bermembran ini akan koyak, dan volva dan kadang-kadang serpihan membran tinggal terlekat pada permukaan atas pileus. kelubung luar, kelubung am, teleblem, teleblema, teleoblema.
leaf fallluruh daunBiologiPatologiGejala berupa luruhnya daun, terutama sekali daun yang masih muda akibat serangan patogen secara sistematik atau serangan pada bahagian akar.
veilkelubungBiologiMikologi1. Struktur berisi tebal yang menyelubungi bahagian atas atau seluruh bahagian cendawan yang masih muda. Struktur ini akan pecah apabila cendawan yang diselubunginya berkembang. 2. Struktur yang berfungsi untuk melindungi sebahagian atau keseluruhan jasad buah agarik tertentu. velum.
sardinesardinPentadbiran PerniagaanTiada2. Sebarang jenis ikan yang berkaitan rapat dengan ikan diatas, yang kecil dan masih muda, yang diproses sebagai ikan sardin.
alluvial soiltanah lanarBiologiEkologiTanah yang berasal daripada mendakan laut, muara atau sungai. Tanah jenis ini masih muda, dan sangat subur.
fire blighthawar apiBiologiPatologiPenyakit pada beberapa tumbuhan sayuran dan buah-buahan yang menyerang pada peringkat awal (tumbuhan yang masih muda), misalnya pada tomato yang disebabkan oleh Alternaria solani, dan pada seleri yang disebabkan oleh Cercopsora apii. Gejala hawarnya berupa nekrosis cecincin pada daun. bd. hawar lewat.
123

Kembali ke atas