Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mau.jud] | موجود

Definisi : Ar segala yg wujud sama ada yg zahir atau tidak: segala yg diciptakan Allah adalah ~; kemaujudan perihal (keadaan) maujud; pemaujudan perbuatan (proses) menjadikan sesuatu benar-benar ada: ~ ini sangat ketara pd kanak-kanak. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[mau.jud] | موجود

Definisi : benar-benar ada; nyata: Benda yg ~ dpt dilihat dan dipegang. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
maujud (adjektif,)
Bahasa Asal :Arab
Bersinonim dengan ada, wujud, nyata, konkrit, lahiriah, jasmaniah, duniawi, keduniaan, kebendaan, kasat, mata;,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
concretemaujudKesusasteraanPuisiLihat konkrit.
concrete representationwakil maujudPendidikanTiadaSampel bahan pengajaran yang mewakili keadaan atau pengalaman sebenar.
concrete poetrypuisi maujudKesusasteraanPuisiLihat puisi konkrit.
tangible formbentuk nyataKesenianTiadaBentuk yang ketara dan maujud.
defined conceptkonsep terbatasPendidikanTiadaKonsep sesuatu objek yang tidak maujud dan tidak dapat dilihat tetapi mempunyai ciri yang dapat dihuraikan secara lisan.
object teachingpengajaran objekPendidikanTiadaPengajaran berlandaskan pemerhatian, kajian objek yang maujud dan bimbingan lisan di samping menggunakan buku teks.
hypothetical constructgagasan hipotetikalPendidikanTiadaKonsep abstrak yang pada hakikatnya tidak dapat dilihat tetapi dianggap maujud, misalnya faktor kecerdasan.
cone of experiencekon pengalamanPendidikanTiadaModel berbentuk kon yang dihasilkan oleh Dale untuk menyatakan peringkat-peringkat pengalaman dari maujud kepada abstrak.
concrete poetrypuisi konkritKesusasteraanPuisiPuisi kontcmporari yang proses penciptaannya sangat sedikit menggunakan kata, frasa atau klausa. Puisi ini banyak menggunakan pola atau bentuk visual yang menarik. Contohnya, puisi "Exodus" karya Latiff Mohidin atau puisi "Lima" karya Suhaimi Haji Muhammad. Sinonim puisi maujud, puisi pola.
concretekonkritKesusasteraanPuisiPerihal puisi yang mempunyai bentuk yang jelas. Contohnya, pantun yang mempunyai ciri-ciri yang tersendiri iaitu rima akhir a b a b, setiap baris terdiri dari empat perkataan dan setiap perenggan mempunyai empat baris seperti pantun di bawah. Sinonim maujud. Ukir kandil benang seribu, Dara memintal bunga kiambang; Semasa kecil ditimang ibu, Bila besar ditimang gelombang. Pantai Rengit Teluk berlembah, Tarik sampan turun menuba; Walau langit dirasakan rendah, Tiadalah bulan jatuh ke riba.

Kembali ke atas