Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mé.di.ta.si] | ميديتاسي

Definisi : (méditasi) perbuatan duduk dsb dgn menumpukan sepenuh fikiran (emosi) ter­hadap sesuatu dgn mendalam, perbuatan ber­tafakur; bermeditasi melakukan meditasi, bertafa­kur: dia ~ dr awal subuh hingga ke pagi. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[mé.di.ta.si] | ميديتاسي

Definisi : /méditasi/ diam memikirkan sesuatu dgn mendalam; tafakur. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata meditasi


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
meditationmeditasiPsikologiPsikologi UmumSenaman mental yang digunakan untuk meningkatkan kesedaran individu. Meditasi diperoleh melalui satu siri latihan tumpuan yang boleh meningkatkan kesedaran dan mengawal proses mental supaya pengaliran fikiran tidak mudah terganggu. Semasa proses meditasi, rakaman elektroensefalogram (EEG) menunjukkan wujudnya pola gelombang yang unik tentang kesedaran. Terdapat dua jenis meditasi, iaitu meditasi tumpuan dan meditasi reseptif. Individu yang mengamalkan meditasi tumpuan akan memfokus kepada satu titik seperti objek, pemikiran atau pernafasan. Sebaliknya individu yang mengamal meditasi reseptif meluaskan lapangan pandangan melebihi satu titik dengan melebarkan mindanya ke alam yang lebih luas. Meditasi tumpuan didapati lebih berpengaruh dan biasanya diiringi dengan mantera yang disebut berulang kali secara beritma dan lancar. Meditasi berkesan dalam merendahkan kadar degupan jantung, tekanan darah dan meredakan ketegangan otot.
meditationmeditasiPsikologiTiadaTiada
multipurpose gardentaman serba gunaLandskapTiadaKawasan berlandskap yang digunakan untuk menjalankan pelbagai aktiviti seperti meditasi, berhibur, rekreasi dan sebagainya.
topographical poemsajak topografikalKesusasteraanTiadaSajak yang menggunakan unsur-unsur geografi sebagai isinya. Unsur-unsur tersebut termasuklah gunung, sungai, kampung, bandar dan lain-lain. Sajak ini popular di England pada kurun ke-18 dan 19. Pada zaman moden, penyair seperti Richard Hugo menggunakan landskap untuk melahirkan puisi meditasi dan falsafah.
kakawinkakawinKesusasteraanTiadaVersi puitis epik India yang terdapat di Jawa. Kakawin merupakan bentuk puisi Jawa Kuno. Kakawin disampaikan dalam bahasa Jawa Kuno dengan bentuknya mirip dengan puisi Sanskrit, iaitu kavya. Berdasarkan kaedah penciptaan kavya, kakawin memperlihatkan ciri-ciri seperti sebuah bait yang terdiri daripada empat baris. Setiap baris mempunyai jumlah suku kata yang sama dan disusun mengikut pola metrum yang sama. Kakawin juga mengandungi beberapa bait yang berturut-turut menggunakan metrum yang sama. Pola metrum kakawin disebut sebagai tembang gede (metrum besar), iaitu metrum yang dipengaruhi oleh prosodi India. Puisi kakawin yang asli ialah puisi yang mengagungkan para dewa, tuhan, dan para wira epik Hindu. Penciptaannya dikaitkan dengan proses meditasi para Kawi untuk mencapai tahap pencerahan kerohanian yang dikenali sebagai mokhsa. Kakawin terawal dan terkenal ialah Kakawin Arjuna Wiwaha yang menceritakan pemilikan senjata sakti oleh Arjuna untuk melawan raksasa. Kakawin lain yang berasaskan epik India ialah Bh

Kembali ke atas