Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[me.lim.pah.lim.pah] | مليمڤه - ليمڤه

Definisi : ki terlalu banyak hingga berlebih-lebih atau tidak termuat, banyak sekali: dlm pertengahan kedua abad ke-18, bangsa asing telah datang melimpah-limpah ke Tanah Melayu; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata melimpah-limpah


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
overflowlimpahan; melimpah; aliran atas; limpah atasMatematikTiada2. Penjanaan kuantiti melebihi muatan daftar atau lokasi, yang akan menerima keputusannya.
overflow channelalur limpahGeografiTiadaAlur yang dibentuk oleh air lebur yang melimpah keluar dari kawasan tadahan praglasier, biasanya tasik pinggir glasier.
overflow channelalur limpahGeologiTiadaAlur yang dibentuk oleh air lebur yang melimpah keluar dari kawasan tadahan praglasier, biasanya tasik pinggir glasier.
buffer overflowlimpah atas penimbalTeknologi MaklumatKeselamatan KomputerKeadaan ketika suatu atur cara atau proses cuba menyimpan data yang melebihi kapasiti penimbal. Lebihan data ini akan melimpah kepada ruang penimbal lain yang bersebelahan dengannya sehingga menyebabkan kerosakan data yang dipegang.
weirempang limpahKejuruteraanKejuruteraan KimiaPeralatan berbentuk empat segi bujur dan berketinggian beberapa sentimeter yang dipasang secara melintang di antara hujung plat dan penurun. Alat ini bertindak sebagai empangan kecil yang menakung cecair pada permukaan plat sebelum melimpah ke dalam penurun. Takungan cecair ini bertujuan melambatkan pengaliran lintang cecair pada permukaan plat dan seterusnya memberikan masa yang lebih bagi penyentuhan antara fasa wap dan cecair.

Kembali ke atas