Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[me.lin.tas] | ملينتس

Definisi : 1. lalu (dgn cepat): seorang Pak Haji ~ di hadapan peminta sedekah itu; 2. merentas (mengikut jalan yg terdekat), memintas: kita harus berjalan melingkari padang ini kerana tidak dibenarkan ~; 3. memotong jalan, menyeberangi jalan: tidak dibenarkan ~ jalan di sini; 4. teringat (ternampak, terkenang, dll) sekejap: benda pertama yg ~ di kepala Jusoh ialah Semaun; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[me.lin.tas] | ملينتس

Definisi : 1 pergi ke seberang; menyeberang (jalan dsb): Baik-baik ~ jalan. 2 lalu dgn cepat: Ketika dia bermenung-menung itu, ~ seorang gadis di hadapannya. 3 mengikut jalan yg terdekat; merentas. 4 tampak (teringat, terkenang) sekejap: Kadang-kadang wajah arwah ibuku ~ dlm kepalaku. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
lintas
Kata Terbitan : melintas, melintasi, terlintas,

Puisi
 

Simpang Empat sampai ke Bintung,
     Jalan melintas Utan Aji;
Kalau dapat memanglah untung,
     Kalau terlepas gigit jari.


Lihat selanjutnya...(4)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
crosswalklaluan melintas/lintasan pejalan kakiKejuruteraan AutomotifTiadaLaluan yang dikhaskan untuk pejalan kaki melintas jalan raya di depan lampu isyarat.
crossovermelintasGeografiTiadaTiada
crossovermelintasKejuruteraanTiada1. Suatu trek yang menyambungkan dua trek yang selari dan, dengan sebab itu, berbentuk S pada pandangan pelannya.,2. Titik pada julat frekuensi apabila keluaran penguat bagi pembesar suara kembar disuap ke penyuara trebal , dan di bawahnya disuap ke penyuara bas.,dari objek melalui kawasan yang sangat kecil, sebelum membentuk bayangan.,4. Sejenis pasangan paip yang membolehkan sebatang paip dipasang merentasi sebatang paip yang lain pada satah yang sama.,5. Titik tempat bersilangannya dua pengalir yang tertebat di antara satu dengan lain.,6. Sambungan yang terbentuk di antara dua unsur litar dengan cara menempatkan bahan beraliran pada permukaan atas yang bertebat bagi unsur atau saling sambungan lain.,. 7. Titik pada litar terkamir atau MOS tempat corak saling sambung.
crossover networkrangkaian melintasKejuruteraanTiadaRangkaian pemilih yang digunakan untuk membahagikan keluaran audio-frekuensi penguat kepada dua atau lebih jalur frekuensi. Sin rangkaian pembahagi.
cross street flowaliran melintas jalanKejuruteraanTiadaTiada
open crossover valveinjap melintas terbukaKejuruteraanTiadaTiada
phase crossover frequencyfrekuensi melintas fasaKejuruteraanTiadaTiada
non-crossing ruleaturan tak melintasFizikTiadaTiada
non-crossing ruleaturan tak melintasKimiaTiadaTiada
pelican crossinglintasan undanKejuruteraan AutomotifTiadaLintasan untuk pejalan kaki melintas jalan yang dilengkapi lampu isyarat.
123

Kembali ke atas