Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : datang utk makan sahaja; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : berkunjung ke rumah orang dll utk makan (tidak membawa suatu apa pun); (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata membawa perut

Peribahasa

Bagai perempuan membawa perut.

Bermaksud :

Orang yang buncit perutnya.

 

Lihat selanjutnya...(2)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
Amanita phalloidesAmanita phalloidesKimiaForensikSejenis cendawan yang beracun. Cendawan ini mengandungi polipeptida amanitin dan faloidin yang stabil haba, dan lebih berbahaya berbanding muskarina, walaupun bertindak secara perlahan. Pengingesan cendawan ini menyebabkan halusinasi dan sakit perut. Kerosakan mungkin terjadi pada hati, buah pinggang, dan sistem saraf, dan mungkin membawa maut.
mens reamens reaUndang-undangUndang-undang AntarabangsaElemen mental yang diperlukan bagi sesuatu jenayah. Elemen ini boleh dalam bentuk niat jahat bagi melakukan sesuatu perbuatan atau menghasilkan satu kesan, atau boleh juga dalam bentuk kecuaian sehingga terhasil sesuatu perbuatan ataupun kesan. Niat merupakan keadaan mental individu yang dapat disimpulkan berdasarkan perbuatan individu itu. Contohnya, niat membunuh dapat disimpulkan daripada keadaan kecederaan yang ditanggung oleh mangsa. Apabila seseorang tertuduh menikam dengan senjata tajam ke bahagian perut seseorang dengan kekuatan yang mencukupi bagi menembusi perut dan organ dalaman, tidak syak lagi bahawa beliau sebenarnya berniat menyebabkan kecederaaan yang biasanya boleh membawa maut kepada mangsa. Terdapat anggapan di sisi undang-undang bahawa mens rea merupakan elemen utama dalam setiap kesalahan jenayah yang hanya boleh diketepikan oleh peruntukan-peruntukan statut atau perkara-perkara pokok yang berkaitan. Mens rea berasal daripada bahasa Latin yang bermaksud niat yang salah.
acetaminophenasetaminofenKimiaForensikFormula kimia, C8H9O2N; nama lain, N-asetil-para-aminofenol (APAP,para-asetilaminofenol, parasetamol; nama dagang, Panadol, Tylenol. Hablur tidak berbau, terasa pahit sedikit, takat Jebur 169°C - 171°C, larut sedikit dalam air dan eter, dan larut dalam etanol. Hablur ini disediakan daripada tindak balas para-aminofenol dengan larutan akueus asetik anhidrida. Setaminofen merupakan alternatif aspirin, selain ibuprofen (nama dagang, Advil , Nuprin), dan naproksen (nama dagang, Aleve). Ubat ini mempunyai keaktifan analgesik setanding dengan aspirin, tetapi tidak mempunyai keaktifan antiradang dan tidak mempunyai kegunaan dalam penyakit reumatik. Ubat ini merupakan analgesik sederhana kuat yang paling banyak digunakan serta tidak bersifat asid, dan oleh itu tidak menyebabkan perdarahan dalam perut. Kesan sampingannya termasuk alergi yang serius dan anemia. Dos yang berlebihan menyebabkan kerosakan hati yang boleh membawa maut.
aspirinaspirinKimiaForensikFormula kimia, C9H8,04; nama dagang, Aspirin, Aspro, Empirin; nama kimia, asid asetil sali silik. Hablur atau serbuk putih, tanpa bau, rasa pahit sedikit, dan stabil dalam udara kering. Aspirin terhidrolisis kepada ion salisilat oleh esterase yang terdapat dalam banyak tisu, terutamanya dalam hati dan merupakan salah satu ubat yang paling meluas penggunaannya dalam terapi, terutamanya sebagai analgesik, antipiretik dan antiradang. Bahan ini digunakan dalam dos rendah, iaitu 0.3 g - 1.0 g setiap 3 atau 4 jam secara oral dan digunakan secara meluas untuk menghalang penggumpalan darah dalam arteri koronari bagi mengurangkan risiko serangan jantung dan strok. Bahan ini juga digunakan secara meluas untuk merawat penyakit artritis. Bahan ini merupakan alergen dan mungkin menyebabkan perdarahan. Dos sebanyak 10 g mungkin membawa maut. Kesan sampingan termasuk masalah perut dan usus (ulser), perdarahan, dan bunyi dalam telinga. Penggunaan dos yang tinggi untuk tempoh yang lama boleh menyebabkan masalah peng- gumpal

Kembali ke atas