Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mem.ba.zir] | ممبذير

Definisi : berlebih-lebihan sehingga terbuang: kenduri kahwin yg dibuat secara besar-besaran adalah ~ saja; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[mem.ba.zir] | ممبذير

Definisi : berlebih-lebihan menggunakan (membeli) sesuatu sehingga ada yg terbuang dgn sia-sia: Kalau berbelanja, jangan sampai ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata membazir

Peribahasa

Membesarkan kerak nasi.

Bermaksud :

Menambah-nambah yang tidak perlu; membuat pekerjaan yang membazir.

 

Lihat selanjutnya...(3)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
unnecessary editionssuntingan membazir/edisi membazirKesusasteraanTiadaSuntingan yang tidak mengikut kaedah saintifik.
nonsense triplettriplet membazirPerubatanTiadaTiada
otiosegaya borosKesusasteraanTiadaGaya untuk mencirikan sesuatu yang berlebih-lebihan atau membazir kata-kata dalam kritikan sastera.
periphrasisbahasa putarKesusasteraanTiadaCakapan atau tulisan yang panjang lebar tidak berfungsi atau penggunaan kata yang membazir untuk menyatakan suatu fikiran.
pleonasmulang bazirKesusasteraanPuisiPenggunaan gaya pengulangan seperti pengulangan diksi, frasa, kalimat dan rangkap yang dianggap membazir atau tiada memberi makna kepada keseluruhansesebuah puisi. Walaupun tiada pengulangan dilakukan, makna atau penjelasan yang diberikan sebelumnya melalui diksi, frasa, kalimat atau rangkap itu sudah mencukupi. Sinonim makrologi, pleonasme.
micromotion studykajian mikrogerakPentadbiranTiadaKajian tentang gerak kerja yang dilakukan secara terperinci untuk mengesan pergerakan yang membazir.
parasiticberparasit; epentesis; selitan(bunyi)KejuruteraanTiadaBerkaitan dengan isyarat arus, kemuatan atau parameter-parameter lain bagi litar elektrik yang tidak diingini dan membazir tenaga.
tight storyberita padatKomunikasiTiadaBerita yang mengandungi maklumat penting dengan penghematan perkataan. Biasanya, agensi berita akan memastikan berita yang ditulis oleh wartawan adalah padat dan tidak membazir perkataan sebagai langkah untuk menjimatkan kos perkhidmatan.

Kembali ke atas