Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mem.be.ka.li] | ممبکلي

Definisi : memberi bekal kpd: anak itu dihanyutkan di dlm sebuah perahu, dibekali dgn sepucuk surat dan loket tergantung di lehernya; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[mem.be.ka.li] | ممبکلي

Definisi : memberikan bekal kpd: Ayah ~ saya wang sepuluh ringgit. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata membekali


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
dorsolumbar arteryarteri dorsolumbarPerubatanTiadaArteri yang membekali bahagian belakang dan bahagian lumbar.
ciliary nervesaraf siliumPerubatanTiadaSaraf yang membekali bola mata dan otot-otot mata, terdiri daripada saraf silium panjang sensori dan saraf silium pendek para simpatetik, simpatetik dan sensori.
cutaneous nervesaraf kutaneusPerubatanTiadaSaraf periferi yang membekali kulit.
coronary arteryarteri koronariBiologiFisiologiSepasang arteri yang membekali darah ke tisu jangtung. Arteri ini bercabang pada sinus aorta kiri pada sinus aorta kanan bercabang pada bahagian dasar aorta.
auricular nervesaraf aurikularPerubatanTiadaCabang pleksus serviks yang membekali kulit pada kedua-dua permukaan aurikel.
pump housepondok pamKejuruteraanTiadaBangunan tempat pam ditempatkan yang membekali sistem pengairan, loji kuasa, kilang, takungan, ladang, rumah dan sebagainya.
vasa vasorumvasa vasorumPerubatanTiadaPembuluh darah yang halus yang membekali dinding luar dan tengah kedua-dua arteri dan vena yang lebih besar.
descending genicular arteryarteri genikular menurunPerubatanTiadaCabang arteri femoral yang membekali sendi lutut dan bahagian atas dan medial kaki.
deep femoral arteryarteri femoral dalamPerubatanTiadaCabang arteri femoral yang membekali bahagian anggota bawah.
deep temporal arteryarteri temporal dalamPerubatanTiadaCabang arteri maksilari yang membekali bahagian dalam kawasan temporal.
123

Kembali ke atas