Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mem.be.sar] | ممبسر

Definisi : 1. nampak besar: tiba-tiba saya terhenti, di dlm gelap itu suatu lembaga ~ di depan saya; 2. menjadi besar: tiap-tiap sel itu mengalami semua proses hidup spt makan, bernafas, dan ~; 3. berlagak spt orang besar, meyombong, bongkak; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[mem.be.sar] | ممبسر

Definisi : menjadi besar; bertambah besar: Tiap-tiap benda yg hidup pasti akan ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata membesar

Peribahasa

Air setitik dilautkan,
     tanah seketul digunungkan.

Bermaksud :

Membesar-besarkan perkara yang kecil. (Peribahasa lain yang sama makna: Sekepal menjadi gunung, setitik menjadi laut).

 

Lihat selanjutnya...(3)

415

Don't make a mountain out of a molehill

Membesar-besarkan sesuatu perkara atau masalah yang sebenarnya kecil atau remeh sahaja. (Peribahasa ini lazimnya dinyatakan kepada seseorang yang terlalu risau mengenai masalah kecil tetapi dianggapnya terlalu serius).

Laksana katak, sedikit hujan banyak bermain.

''I should not have lent you my motoycycle. Now, look what you have done! Mum will surely berate me forever. It must costly to repair it,'' the little brother complained. ''Come on, it's only a small scratch. Don't make a mountain out of a molehill. You dented my car the other day, and I did not even complaint!'' the big brother said.

''Menyesal aku beri kau pinjam motorsikal aku itu. Sekarang, tengok apa dah jadi! Mak tentu akan menghamun aku tak habis-habis. Tentu mahal nak membaikinya,'' rungut si adik. ''Alaihai, calar sedikit sahaja. Kalau ini laksana katak, sedikit hujan banyak bermain. Kau kemikkan kereta aku hari itu, aku tidak merungut sikit pun!'' kata si abang.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(6)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
asetilkolina, pada saraf parasimpatetik dan simpatetik kolinergik. Lihat juga parasympatholitic agent. (UBAT) anticlinal wall (dinding antiklin) Lapisan pembahagi sel yang kedudukannya bersudut tepat dengan hujung per- mukaan pucuk yang sedang membesar. (BIO) anticline (antiklin) Bahagian lapisan batuan yang terlipat dan mencembung ke atas. (KEJ) anticlypeus (antiklipeus) Bahagian anterior klipeus tempat labrum dilekatkan. (BIO) anticoagulant (antikoagulan/bahan antigumpal) Bahan semula jadi atau di ruang interkostal kiri kelima, lebih kurang 8 cm atau 9 cm dari garis tengah dada. Tempat denyutan ini akan teranjak ke bahagian yang lebih lateral sekiranya jantung mengembang atau membesar. (UBAT) aphasia (afasia) Ketakupayaan berkomunikasi sama ada melalui pertuturan, tulisan dan isyarat, atau untuk memahami pertuturan dan bahasa bertulis. Keadaan ini disebabkan penyakit atau kecederaan pada otak. (UBAT) aphid (afid

Kembali ke atas