Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mem.bia/] | ممبياق

Definisi : menjadi semakin banyak (binatang, tumbuh-tumbuhan, dsb), berkembang biak: ayam jenis itu ~ dgn cepat; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[mem.bia/] | ممبياق

Definisi : bertambah-tambah menjadi banyak kerana anaknya beranak lagi dan seterusnya; menjadi makin banyak: Apabila seekor nyamuk betina yg di dlmnya ada kuman malaria menghisap darah seseorang, kuman itu akan hidup dan ~ dlm badannya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata membiak


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
menduduki lokus yang sama pada kromo- som homolog. Gen ini mengawal sifat yang sama, tetapi mempunyai kesan yang berbeza. Sinonim allelic gene. (BIO, UBAT) allelotype (alelotip) Kekerapan alel dalam populasi membiak. (BIO) allergen (alergen) Bahan asing dalam makanan yang menyebabkan berlakunya alahan apabila bersentuhan dengan tisu badan yang sensitif. Contohnya, protein dalam udang, telur atau daging. Lihat juga allergy. (BIO, TEKMA famili ini seperti rengas menghasilkan perengsa yang menyebab - kan alergi. (HUT) anacidity (anasiditi) Keasidan yang kurang daripada normal. (UBAT) anadromous (anadromus) Perihal ikan yang mudik ke sungai dari laut untuk membiak. Contohnya, ikan salmon. (BIO) anaemia (anemia) Penyakit yang dicirikan oleh kekurangan sel darah merah atau hemoglobin dalam sel darah merah. Akibatnya darah kurang cekap mengangkut oksigen menyebabkan tisu mengalami kekurangan

Kembali ke atas