Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[me.me.lu/] | مملوق

Definisi : mendakap, merangkul: maka baginda pun segeralah ~ dan mencium anak-anda baginda dgn tangisnya; ~ lutut a) men­dakap lutut; b) ki tidak membuat kerja apa-­apa; ~ agama menganut atau masuk sesuatu agama; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[me.me.lu/] | مملوق

Definisi : 1 memegang sesuatu rapat-rapat ke dada sendiri dgn kedua-dua belah tangan; mendakap; merangkul: Baginda pun ~ dan mencium anakanda baginda serta dgn tangisnya. 2 masuk atau menganut sesuatu agama: ~ agama Islam. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
peluk
Kata Terbitan : berpeluk, berpelukan, berpeluk-pelukan, memeluk, pelukan, pemeluk,

Puisi
 

Anak buaya pergi bertenung,
     Singgah ke lubuk memakan bangkai;
Hendak hati memeluk gunung,
     Gunung dipeluk tangan tak sampai.


Lihat selanjutnya...(5)
Peribahasa

Niat di hati hendak memeluk gunung,
     sudah terpeluk biawak celaka (= sial).

Bermaksud :

Berhajat kepada sesuatu yang baik, tiba-tiba yang buruk pula diperoleh.

 

Lihat selanjutnya...(4)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
air hugpeluk nirsentuhUmumTiadaIsyarat mendepa tangan seolah-olah memeluk orang lain dan digunakan sebagai ucapan atau ungkapan kasih sayang tanpa sentuhan fizikal.
air hugpeluk nirsentuhUmumTiadaIsyarat mendepa tangan seolah-olah memeluk orang lain dan digunakan sebagai ucapan atau ungkapan kasih sayang tanpa sentuhan fizikal.
smother tackletumbang dakapSukanTiadaPerbuatan menjatuhkan pemain lawan yang membawa bola dengan memeluk keseluruhan badan.
low tackletumbang bawahSukanTiadaPerbuatan menjatuhkan pemain lawan yang membawa bola dengan cara memeluk bahagian pinggang ke bawah.
high tackletangkap tinggi (P.JAS)SukanTiadaTumbangan atas: Perbuatan menjatuhkan pemain lawan yang membawa bola dengan cara memeluk atau mencangkuk bahagian bahu ke atas. Cara ini mungkin membahayakan.
convert (religion)mualafSejarahTiadaOrang yang telah menukarkan kepercayaan agamanya, biasanya dalam agama Islam dipanggil mualaf, iaitu orang yang baru memeluk agama Islam.
jizyahcukai kepala/jizyahPerniagaan IslamTiadaCukai yang dikenakan kepada orang bukan Islam di negara Islam sebagai jaminan keselamatan. Cukai ini dikenakan selagi individu tersebut tidak memeluk agama Islam. Kadar cukai dikenakan mengikut kemampuan mereka atau berdasarkan budi bicara kerajaan. Pembayar jizyah mempunyai hak yang sama dengan penduduk beragama Islam. Sinonim kharaj jizyah.
ard kharajiyyahtanah kharajiyahPerniagaan IslamTiadaTanah yang diperoleh kerajaan Islam melalui dua kategori, iaitu melalui peperangan dan diagihkan kepada pengusaha yang bukan beragama Islam dan kategori kedua, iaitu tanah yang diperoleh kerajaan Islam melalui perjanjian damai. Tanah ini dikekalkan kepada pemilik asal. Tanah kharajiyah kategori pertama, tidak berubah statusnya walaupun pengusahanya memeluk agama Islam. Sebaliknya, tanah kharajiyah kategori kedua akan berubah statusnya kepada tanah ushriyah sekiranya pemiliknya memeluk agama Islam.
mozarabic lyriclirik mozarabikKesusasteraanTiadaLirik yang dihasilkan oleh masyarakat Mozarab yang mendiami bumi andalus. Pelibatan masyarakat ini dalam kegiatan sastera menghasilkan sumbangan yang bernas, iaitu menulis lirik mozarabik yang merujuk kepada hasil seni terutamanya dalam puisi. Masyarakat Mozarab disebut sebagai golongan al-musta�rabin dalam bahasa Arab. Mereka merupakan masyarakat Kristian asal Sepanyol yang memeluk Islam atau yang terpengaruh dalam kebudayaan dan sosial masyarakat Arab.
moro-moromoro-moroKesusasteraanTiadaDrama rakyat Filipina yang mengandungi unsur opera dan komedi. Drama ini merupakan sebuah melodrama yang mengisahkan pertarungan antara orang Islam dengan orang Kristian. Ceritanya bertumpu pada kisah percintaan antara seorang putera dengan seorang puteri yang berlainan agama, iaitu seorang Islam dan seorang Kristian. Percintaan biasanya berakhir dengan perkahwinan, iaitu yang beragama Islam akan memeluk agama Kristian. Drama ini mengisahkan keupayaan mereka mengatasi rintangan sosial dan agama demi mencapai sesuatu hasrat. Pada asalnya, drama ini digunakan untuk tujuan dakwah bagi agama kristian. Kemudian, drama ini digunakan oleh pengarang Filipina sebagai suatu genre untuk merangsang semangat nasionalisme.
12

Kembali ke atas