Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[men.dé.kla.ma.si.kan] | منديکلاماسيکن

Definisi : membacakan (me­nyam­­­­­­­­paikan) sajak dll utk didengari: dia telah ~ sajaknya sejak setahun yg lalu; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata mendeklamasikan


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
pausejedaKesusasteraanPuisiProses pembacaan sama ada senyap mahupun kuat terutama sewaktu mendeklamasikan puisi. Lazimnya jeda bermaksud pemberhentian seketika arus penuturan atau pendeklamasian sesuatu baris puisi. Ini bertujuan untuk menandakan batas hubungan antara bahagian perkataan, frasa atau kalimat yang terdapat dalam sesuatu baris itu. Jeda juga memberikan ruang kepada seseorang penqeklamasi mengambil nafas terutama apabila mendeklamasikan sesuatu kalimat yang panjang. Dalam hal ini apabila seseorang pembaca itu salah meletakkan jeda, kesannya boleh merubah makna puisi yang dideklamasikan.
declarnatorpendeklamasiKesusasteraanPuisiOrang yang membaca atau mendeklamasikan sesebuah puisi di hadapan khalayak. Contohnya, sasterawan negara yang terkenal iaitu Usman Awang dan A. Samad Said.
bardbardSejarahTiada3. Penyair dan juga penyanyi suku kaum biasanya di dalam sejarah Celt purba yang menggubah dan mendeklamasikan karya dalam upacara-upacara tertentu.

Kembali ke atas