Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[men.di.dih] | منديديه

Definisi : , berdidih ark 1. meruap atau meluap-luap kerana dipanaskan, meng­gelegak: air di dlm kawah itu sedang ~; 2. ki marah sekali (bkn perasaan): Hayati makin radang, ~ rasa darahnya; 3. ki berkobar-kobar, meluap-luap, berapi-api (bkn se­mangat); (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[men.di.dih] | منديديه

Definisi : meruap kerana terlalu panas; menggelegak: Air akan ~ apabila suhunya meningkat kpd 100o Celsius atau 212 o Fahrenheit. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata mendidih

Puisi
 

Air hangat telaga mendidih,
     Banyak orang hilang keramat;
Hemat-hemat lagu nak boleh,
     Tengok adik jinak sangat.


Lihat selanjutnya...(2)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
boilingpendidihan; mendidihFizikTiadaTiada
boilingpendidihan; mendidihKimiaTiadaPendidihan: Peralihan fasa suatu zat daripada cecair kepada gas yang berlaku dalam zat tulen pada tekanan tetap.
boiling regimeregim mendidihKejuruteraanTiadaTiada
ebullientgelegakKimiaTiadaMendidih.
decanoldekanolKimiaTiadaMInyak tidak berwarna, mendidih pada 231C, digunakan di dalam bahan pelincir sintetik, dan detergen.
indeneindenaGeologiTiadaHidrokarbon polinukleus, cecair, tanpa warna, mendidih pada suhu 181oC dan menyejuk beku pada suhu -2oC; C9H8.
decyl alcoholdekil alkoholKimiaTiadaMinyak tidak berwarna, mendidih pada 231oC, dan digunakan sebagai pelincir sintetik dan detergen C10H21OH.
borazoleborazolaKimiaTiada2. Cecair tak berwarna, B3N3H6, mendidih pada 53oC, yang dengan air akan menghidrolisis untuk membentuk boron hidrida.
ligroineligroinKejuruteraanPetroleumBahan nafta petroleum yang tepu, mendidih pada julat suhu di antara 20 hingga 135 darjah Celsius dan sesuai untuk kegunaan am makmal.
isopentaneisopentanaGeologiTiadaCecair tanpa warna yang mudah terbakar, berbau harum, mendidih pada suhu 28oC, larut di dalam minyak, eter, dan hidrokarbon tetapi tidak larut di dalam air, dan digunakan sebagai pelarut dan perantara kimia.
1234567

Kembali ke atas