Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[men.di.dih] | منديديه

Definisi : , berdidih ark 1. meruap atau meluap-luap kerana dipanaskan, meng­gelegak: air di dlm kawah itu sedang ~; 2. ki marah sekali (bkn perasaan): Hayati makin radang, ~ rasa darahnya; 3. ki berkobar-kobar, meluap-luap, berapi-api (bkn se­mangat); (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[men.di.dih] | منديديه

Definisi : meruap kerana terlalu panas; menggelegak: Air akan ~ apabila suhunya meningkat kpd 100o Celsius atau 212 o Fahrenheit. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata mendidih

Puisi
 

Air hangat telaga mendidih,
     Banyak orang hilang keramat;
Hemat-hemat lagu nak boleh,
     Tengok adik jinak sangat.


Lihat selanjutnya...(2)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
Reaktor nuklear yang pendinginnya ialah air yang dikekalkan pada tekanan BOD boiling water reactor Kamus Sains.indb 161 7/8/08 11:47:56 AM 162 tertentu untuk membolehkan air mendidih dan membentuk stim. (FIZ) bole (bol) Batang pokok yang besar dari hujung akar banir (sekiranya ada), sehingga ke paras cabang dahan pertama. (BIO) boletivore (boletivor) Organisma yang memakan bolet. (BIO asid piawai. (KIM) Klason lignin (lignin Klason) Sebatian lignin ternyahasli sebagai bahan lebihan setelah semua karbohidrat dikeluarkan akibat tindakan asid sulfurik sejuk berkepekatan 72%, diikuti rawatan asid sulfurik cair yang mendidih. (HUT) Klein bottle (botol Klein) Botol yang terbentuk daripada silinder dengan menarik satu hujung silinder dan memasukkannya ke dalam silinder menerusi permukaannya sehingga ber- temu dengan hujung yang satu lagi

Kembali ke atas