Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[me.ne.tap] | منتڤ

Definisi : mengeringkan (air mata dll) dgn kain dll, mengelap (dakwat, air, dll), mengesat: ditetapnya air matanya dgn sapu tangan; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[me.ne.tap] | منتڤ

Definisi : tinggal dgn tetap (di), bermukim (di), duduk (di): ~lah mereka di sana utk membuka tanah, meneroka hutan utk dijadi-kan kampung; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[me.ne.tap] | منتڤ

Definisi : duduk atau tinggal dgn tetap di sesuatu tempat: Ada yg pulang ke kampung halamannya dan ada juga yg ~ di kota. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
tetap2
1. Bersinonim dengan kekal
( abadi, baqa, selama-lamanya, lestari, tidak berkesudahan, )
(adjektif:)
Berantonim dengan sementara

2. Bersinonim dengan tidak putus-putus
( terus-menerus, sentiasa, selalu, tidak henti-henti, tidak habis-habis, tidak berkesudahan, )
(kata tugas:)
Berantonim dengan terhenti-henti

3. Bersinonim dengan pasti
( tentu, tegas, mesti, wajib, tidak boleh tidak, )
(kata tugas:)

Kata Terbitan : menetap, menetapi, menetapkan, ketetapan, penetapan, menetap,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
sedentary farmerpetani menetapSejarahTiadaTiada
non residentpenduduk tak menetapGeografiTiadaTiada
fairleaderpengalurKejuruteraanTiadaTakal atau alat yang menetap atau mengubah arah tali atau rantai untuk menghasilkan hala tetap ke win.
temporarily residentbermastautin sementaraUndang-undangTiadaTinggal atau menetap di sesebuah negara untuk tempoh tertentu.
permanently residentbermastautin tetapUndang-undangTiadaTinggal atau menetap terus di sesebuah negara.
emigrateemigratGeografiTiadaSeorang yang berhijrah secara sukarela untuk menetap di negara lain.
sedentary agriculturepertanian kekalGeografiTiadaSejenis pertanian primitif, melibatkan petani yang telah menetap disesuatu kawasan mengamalkan pertanian sara diri.
infectionjangkitanVeterinarTiadaSerangan mikroorganisma penyebab penyakit (parasit) terhadap sebarang organisma hidup iaitu perumah. Parasit ini menetap, membiak dan menyebabkan pelbagai simptom pada perumah. Serangan boleh berlaku melalui luka atau membran mukosa yang melapisi saluran pencernaan, pernafasan atau pembiakan. Antara simptom yang dapat dilihat ialah demam, lemah, tiada selera makan, kurus, anemia dan resah. Rawatan dengan menggunakan drug berkesan untuk mengawal jangkitan bakteria, kulat dan protozoa.
foreign planttumbuhan asingBiologiEkologiTumbuhan yang dibawa masuk oleh manusia ke suatu kawasan baru, dan seterusnya menetap di kawasan baru berkenaan, misalnya pokok bunga tahi ayam, Lantana camara dari Afrika yang dibawa masuk ke Malaysia.
chuckcuk/binduKejuruteraanTiada1. Cuk/Bindu: Komponen mesin larik yang berputar yang memegang benda kerja atau perkakas. 2. Takal atau alat yang menetap atau mengubah arah tali atau rantai untuk menghasilkan hala tetap ke win.
12

Kembali ke atas