Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[me.ngam.bil] | مڠمبيل

Definisi : 1 memegang sesuatu lalu membawa atau mengangkatnya; memungut sesuatu yg ada di bawah: Ia membongkok lalu ~ buku yg di atas lantai itu. 2 menggunakan sesuatu kepunyaan orang (dgn kebenaran ataupun tidak: Kalau aku tidak silap, adikmulah yg ~ topi kamu tadi. 3 memerlukan; memakan: Kerja itu akan ~ masa dua bulan. 4 mendapatkan sesuatu (spt sukatan, bacaan) dgn menyukat atau dgn mengukur: Ketika aku terlantar di rumah sakit dahulu, jururawat datang ~ suhu badanku dua kali sehari. 5 menerima orang utk bekerja dsb: Firma tsb akan ~ beberapa orang pekerja baru pd tahun hadapan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata mengambil

Puisi
 

Ke laut mengambil lokan,
     Burung tiung memanggil anak;
Janganlah malu janganlah segan,
     Samalah kita berdagang sanak.


Lihat selanjutnya...(23)
Peribahasa

Mengambil bungkalan kurang.

Bermaksud :

Salah terima (merasa dirinya tersinggung oleh perkataan orang).

 

Lihat selanjutnya...(19)

194

To fish in troubled waters

Cuba mengambil kesempatan daripada keadaan kekalutan atau kesusahan orang lain demi kepentingan diri.

Menahan lukah di pergentingan

The two nations were on the brink of war, and the big powers did nothing even though they could stop them. They hoped to fish in troubled waters by selling their weapons to the nation in conflict.

Dua buah negara itu diambang peperangan, dan kuasa-kuasa besar pula hanya berpeluk tubuh meskipun mereka boleh menghalangnya. Mereka berharap untuk menahan lukah dipergentingan dengan menjual senjata kepada Negara terbabit.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(78)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
vegetarianvegetarianMakanan dan PemakananPemakananSeseorang yang mengambil makanan yang bersumberkan tumbuhan dan tidak mengambil sesetengah atau kesemua makanan bersumberkan haiwan.
distributiontaburanMatematikTiadaFungsi yang menggambarkan kebarangkalian sesuatu pemboleh ubah rawak mengambil nilai-nilai tertentu. Katalah X suatu pemboleh ubah rawak yang mengambil nilai-nilai nyata. Biar R menandakan set semua nombor nyata. Bagi A ⊆ R, P (X ∈ A) mewakili kebarangkalian bahawa nilai X terletak dalam A. Taburan bagi pemboleh ubah rawak X bermaksud bagaimana nilai P (X ∈ A) berubah dengan set A. Jika X ialah pemboleh ubah rawak jenis diskret, taburan X memang ditetapkan oleh nilai P (X = u) bagi semua u ∈ R. Fungsi f(u) = P (X = u) bagi u ∈ R dikenali sebagai fungsi ketumpatan kebarangkalian bagi X. Jika X ialah jenis selanjar, fungsi F (x) = P (X ≤ x) bagi x ∈ R dapat menentukan taburan X; F dikenali sebagai fungsi taburan bagi X.
successors in title1. pengganti hakmilik 2. pengganti jawatanUndang-undangTiada1. Orang yang mengambil alih sesuatu hakmilik. 2. Orang yang mengambil alih sesuatu jawatan.
factorization approximationanggaran pemfaktoranKejuruteraanKejuruteraan KimiaKaedah anggaran termodinamik sistem N bilangan zarah yang tidak berkorelasi dengan mengambil sampel keadaan mikro dan kemudian mengambil kuasa ke-N sifat sampel.
recurring salejual beli istijrarEkonomiEkonomi IslamJual beli dengan mengambil barangan sedikit demi sedikit secara berterusan dan membayar keseluruhan harganya kemudian. Jual beli ini boleh berlaku dalam dua keadaan, iaitu tanpa deposit atau bersama deposit. Contohnya, jual beli istijrar tanpa deposit ialah pembeli sentiasa mengambil barang keperluan harian daripada pekedai pada sebarang masa dan membayar keseluruhan harga secara tunai pada hujung bulan. Jual beli istijrar bersama deposit pula ialah pembeli meletakkan sejumlah wang terlebih dahulu kepada pekedai dan mengambil barang keperluan harian daripada pekedai tersebut pada sebarang masa dan membayar keseluruhan harga pada hujung bulan menggunakan wang deposit berkenaan. Sekiranya wang deposit melebihi harga, wang tersebut akan dikembalikan atau dibawa ke hadapan. Sekiranya wang deposit tidak mencukupi, maka pembeli akan melunaskannya. Sinonim bai‘ istijrar jual beli istijrar.
photogrammetryfotogrametriArkeologiData Arkeologi dan Teknik ArkeologiTeknik pemetaan kawasan dengan mengambil foto dari udara. Teknik ini digunakan untuk mengukur kawasan permukaan dan badan manusia serta dimensinya. Kaedah ini banyak digunakan untuk mengambil data daripada mumia. Istilah fotogrametri pertama kali digunakan pada tahun 1859.
pawn benefitmanfaat gadaianEkonomiEkonomi IslamFaedah yang diperoleh daripada barang gadaian. Pada prinsipnya pegadai tidak boleh mengambil sebarang manfaat daripada barang gadaian. Walau bagaimanapun, pegadai dibolehkan mengambil manfaat tersebut untuk menampung kos penjagaan barang gadaian. Contohnya, manfaat menggunakan kenderaan daripada gadaian kenderaan, manfaat susu daripada gadaian binatang, manfaat mendiami rumah daripada gadaian rumah dan manfaat menanam tanaman daripada gadaian tanah.
swabberjurucalit; alat calitKesihatan AwamTiada"1. Jurucalit: Individu yang mengambil sampel tisu atau rembesan dari tekak atau hidung untuk digunakan sebagai bahan uji bagi mengesan virus penyebab penyakit. 2. Alat calit: Alat yang digunakan untuk mengambil sampel tisu atau rembesan di dalam tekak atau hidung yang dijadikan sebagai bahan uji bagi mengesan virus penyebab penyakit."
swabberjurucalit; alat calitKesihatan AwamTiada"1. Jurucalit: Individu yang mengambil sampel tisu atau rembesan dari tekak atau hidung untuk digunakan sebagai bahan uji bagi mengesan virus penyebab penyakit. 2. Alat calit: Alat yang digunakan untuk mengambil sampel tisu atau rembesan di dalam tekak atau hidung yang dijadikan sebagai bahan uji bagi mengesan virus penyebab penyakit."
abuse of discretionsalah guna budi bicaraUndang-undangTiadaPenyalahgunaan kuasa yang dimiliki oleh pihak pentadbiran untuk memutuskan sesuatu menurut pertimbangannya sendiri setelah mengambil kira menurut pertimbangannya sendiri setelah mengambil kira beberapa asas penting.
12345678910...

Kembali ke atas