Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[me.ngam.bil] | مڠمبيل

Definisi : 1 memegang sesuatu lalu membawa atau mengangkatnya; memungut sesuatu yg ada di bawah: Ia membongkok lalu ~ buku yg di atas lantai itu. 2 menggunakan sesuatu kepunyaan orang (dgn kebenaran ataupun tidak: Kalau aku tidak silap, adikmulah yg ~ topi kamu tadi. 3 memerlukan; memakan: Kerja itu akan ~ masa dua bulan. 4 mendapatkan sesuatu (spt sukatan, bacaan) dgn menyukat atau dgn mengukur: Ketika aku terlantar di rumah sakit dahulu, jururawat datang ~ suhu badanku dua kali sehari. 5 menerima orang utk bekerja dsb: Firma tsb akan ~ beberapa orang pekerja baru pd tahun hadapan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata mengambil

Puisi
 

Ke laut mengambil lokan,
     Burung tiung memanggil anak;
Janganlah malu janganlah segan,
     Samalah kita berdagang sanak.


Lihat selanjutnya...(23)
Peribahasa

Mengambil bungkalan kurang.

Bermaksud :

Salah terima (merasa dirinya tersinggung oleh perkataan orang).

 

Lihat selanjutnya...(19)

194

To fish in troubled waters

Cuba mengambil kesempatan daripada keadaan kekalutan atau kesusahan orang lain demi kepentingan diri.

Menahan lukah di pergentingan

The two nations were on the brink of war, and the big powers did nothing even though they could stop them. They hoped to fish in troubled waters by selling their weapons to the nation in conflict.

Dua buah negara itu diambang peperangan, dan kuasa-kuasa besar pula hanya berpeluk tubuh meskipun mereka boleh menghalangnya. Mereka berharap untuk menahan lukah dipergentingan dengan menjual senjata kepada Negara terbabit.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(78)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
kumbang pemangsa. (BIO) bioprobe (bioprob) Biopenderia yang mengandungi pemangkin yang disekat gerak bersama de- ngan alat pengesan. Contohnya, elektrod enzim, iaitu pemangkinan oleh en- zim. (BIO) biopsy (biopsi) Pembedahan untuk mengambil sedikit tisu daripada pesakit supaya dapat diperiksa dengan mikroskop untuk mendapatkan diagnosis histopatologi. (UBAT) bioreactor (bioreaktor) Bejana yang mengandungi bahan untuk diolah bagi membolehkan transfor - masi biokimia berlaku akibat tindakan terbentuk dalam satah fokus oleh sinar yang terkeluar dari paksi melalui kawasan tertentu suatu kanta yang menghasilkan aberasi koma. (FIZ) combination (gabungan) Pemilihan sebilangan benda daripada satu set benda tanpa mengambil kira ter- tib. Contohnya, gabungan yang mungkin bagi 3 benda daripada 4 benda a, b, c, dan d yang berlainan ialah abc, abd, acd, dan bcd serta terdapat empat cara

Kembali ke atas