Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[me.ngan.du.ngi] | مڠاندوڠي

Definisi : berisi, memuat: bunga yg ~ racun; tanah yg ~ bijih timah; kata yg ~ erti; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[me.ngan.du.ngi] | مڠاندوڠي

Definisi : menjadi sbg kandung kpd: Gelas ~ air. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
kandung (kata nama)
1. Bersinonim dengan kantung: pundi-pundi, kampit, karung, kajang, buntil, guni, raga, bakul, saku, kocek,

2. Bersinonim dengan peranakan: rahim

Kata Terbitan : mengandung, mengandungi, terkandung, kandungan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
diopsidediopsidKimiaTiada1. Mineral kumpulan klinopiroksen yang tidak mengandungi atau mengandungi sedikit aluminium dan mungkin mengandungi sedikit besi, berwarna putih hingga hijau, terdapat di dalam sesetengah batuan metamorf. 2. Piroksen monoklinik, yang secara idealnya mengandungi silikat kalsium dan magnesium. CaMGSi2O6, tetapi biasanya mengandungi FeSi2O6.
data filefail dataKejuruteraanTiadaFail yang mengandungi data dan bukan mengandungi atur cara.
coal basinlembangan batu arangGeologiTiadaLekukan di formasi batuan tua yang mengandungi mendapan strata yang mengandungi batu arang.
calcickalsikGeologiTiada1. Mengandungi kalsium; berkaitan dengan mineral dan batuan igneus yang mengandungi kalsium pada kadar yang secara relatifnya tinggi.,2. Berkaitan dengan siri batuan ignens yang mempunyai peratus berat silika lebih daripada 61 peratus apabila peratus berat Ca0 dan K2O+N2O adalah sama.
agaroseagarosaKimiaTiadaPolimer linear yang mengandungi D-galaktosa dan 3,6-anhidrogalaktosa, tetapi tidak mengandungi sulfat.Sebatian ini merupakan bahagian neutral agar-agar.
ultramafiteultramafitGeologiTiadaBatuan igneus yang mengandungi feromagnesian silikat pada kadar yang luar biasa tingginya tetapi tidak mengandungi feldspar.
Italian sonnetsoneta ItaliKesusasteraanTiadaPuisi yang mengandungi 14 baris puisi yang terbahagi dua; 8 baris pertama mengandungi oktaf atau ostet dan berima abbaabba; 6 baris berikutnya sestet biasanya berima cdecde.
acidic rockbatuan asidGeologiTiada1. Batuan igneus yang mengandungi lebih daripada 60 peratus SiO2. 2. Batuan igneus yang mengandungi kuarza bebas lebih daripada 10%.
acid rockbatuan asidGeologiTiada1. Batuan igneus yang mengandungi 66 peratus silika atau lebih. 2. Batuan igneus yang mengandungi mineral-mineral bersilika tinggi. 3. Batuan igneus yang terdiri daripada mineral-mineral berwarna cerah.
ferromagnesianferomagnesianGeologiTiadaMengandungi besi dan magnesium; berhubung dengan mineral silikat berwarna gelap yang tertentu, terutama amfibol, piroksen, biotit, dan olivin, dan juga berhubung dengan batuan igneus yang mengandungi mineral-mineral tersebut sebagai juzuk yang dominan.
12345678910...

Kembali ke atas