Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata mengarah ke


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
positive polekutub positifFizikModenKutub magnet yang dayanya mengarah ke luar atau mengarah ke kutub utara geomagnet jika magnet berada dalam kedudukan bebas.
down-gustbadai bawahAeroangkasaTiadaTiupan angin yang mengarah ke bawah.,Pegun yang berlaku apabila laju penerbangan sangat rendah.,Tiupan angin yang mengarah ke bawah.
hydrostatic equilibriumkeseimbangan hidrostatikMatematikTiadaKeseimbangan yang wujud apabila daya graviti yang mengarah ke dalam, di dalam sesuatu bintang itu, mengimbangi tekanan gas dan sinaran yang mengarah ke luar dengan secukupnya sahaja.
lipid micellesmisel lipidBioteknologiTiadaStruktur yang terbentuk daripada pengumpulan lipid dalam larutan berair dengan rantai asid lemak hidrofobi mengarah ke dalam sfera, manakala kumpulan kutubnya pula mengarah ke luar.
micelle solutionlarutan miselKejuruteraanPolimerGumpulan anion pada kepekatan tinggi dengan saiz zarah di antara 50 hingga60Å. Bahagian hidrofobik gumpulan anion mengarah ke dalam dan bahagian hidrofilik mengarah ke luar.
ashoredi daratPelayaranTiadaMengarah ke atau di atas darat.
levocardialevokardiaPerubatanTiadaKedudukan normal jantung, dengan apeksnya mengarah ke kiri walaupun kedudukan visera lain tidak normal
levocardialevokardiaPerubatanTiadaKedudukan normal jantung, dengan apeksnya mengarah ke kiri walaupun kedudukan visera lain tidak normal. Keadaan ini biasanya bersifat kongenital. Bdg. dekstrokardia.
centrifugal forcedaya emparanSains SukanBiomekanikDaya yang mengarah ke luar pusat putaran. Daya emparan bertambah apabila jisim serta kelajuan objek bertambah dan berkurang apabila saiz jejari bertambah.
centripetal forcedaya sentripetalSains SukanBiomekanikDaya yang mengarah ke dalam pusat putaran. Daya sentripetal bertambah apabila jisim serta kelajuan objek bertambah, dan berkurang apabila saiz jejari bertambah.
123456789

Kembali ke atas