Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[meng.ge.lin.cir] | مڠݢلينچير

Definisi : hampir jatuh kerana terpijak sesuatu yg licin, menggeluncur, meleset; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[meng.ge.lin.cir] | مڠݢلينچير

Definisi : bergerak dgn tidak sengaja dan jatuh atau hampir-hampir jatuh kerana licin dsb; tidak dpt menetapkan kedudukan (gerakannya) kerana licin dll. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata menggelincir


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
rope drivepemacuan taliMekanikGunaanPemindahan tenaga atau gerakan sudut dengan menggunakan tali yang tersokong pada kapi pemacu dan kapi pengikut. Kaedah analisis pemacuan tali adalah sama seperti kaedah analisis untuk pemacuan tali sawat. Tali digunakan sebagai alternatif kepada tali sawat apabila aci pemacu dan aci pengikut dipisahkan oleh jarak yang jauh, atau apabila tenaga yang besar hendak dipindahkan. Tali memerlukan alur pada kapi untuk menambahkan cengkaman geseran dan mengurangkan kecenderungan untuk menggelincir.
railsusurKesenianHiasan DalamanBahagian mendatar yang terdapat pada kerangka, panel tingkap atau pintu. Dalam pertukangan kayu, susur merujuk kepada sebarang anggota mendatar yang diikat menggunakan tanggam lubang puting atau dengan cara lain di antara atau di atas dua tiang yang menyebabkan pembentukan kerangka atau panel yang berikut: a. pagar, sama ada petak pengurungan dibentuk dengan hanya dua rel selari atau lebih untuk membolehkannya dipaku kepada anggota menegak atau tiang; b. koping pada selasar yang dikenali sebagai selusur tangan, yang terdapat pada tangga; c. bingkai pada panel, pintu, tingkap atau gambar dengan anggota mendatar dan menegak bingkai bertindak sebagai penerima panel; d. susur batu berbentuk besar dan berat, dipahat dengan hiasan yang teliti serta bertindak sebagai pagar upacara kepada lereng curam kuil Buddha purba; e. gegalang, iaitu bebatang mendatar yang digunakan sebagai alat gantung untuk tuala dan langsir; f. gelangsar, iaitu kekotak untuk meluncur atau menggelincir pintu atau pintu lipat gelangsar, sama ad

Kembali ke atas