Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
hala (kata nama)
Bersinonim dengan arah, haluan, tuju, hadap, tala, tepas, paran;,
Kata Terbitan : berhala, menghala, menghalakan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
elevationelevasiSains SukanBiomekanikPergerakan anggota badan yang menghala ke atas pada satah frontal. Contohnya, pergerakan skapula (tulang bahu) yang menghala ke atas semasa latihan mengangkat bebanan. Lihat juga satah frontal. Banding depresi.
depressiondepresiSains SukanBiomekanikPergerakan anggota badan yang menghala ke arah bawah pada satah frontal. Contohnya, pergerakan skapula (tulang bahu) yang menghala ke bawah semasa latihan mengangkat bebanan. Lihat juga satah frontal. Banding elevasi.
trichiasistrikiasisPerubatanTiada1. Keadaan apabila bulu di sekitar sesuatu rongga tumbuh menghala ke dalam, misalnya bulu mata yang menghala ke dalam. 2. Keadaan apabila air kencing kelihatan mengandungi filamen seperti rambut.
pile extractorpencabut cerucukKejuruteraanKejuruteraan Mekanik1. Alat yang digunakan untuk menukul cerucuk menghala ke atas bagi melonggarkan genggaman cerucuk dan mengeluarkan cerucuk dari bumi. Cerucuk dihentam dengan penukul menghala ke atas pada kepala cerucuk. 2. Penukul bergetar yang boleh melonggarkan genggaman tanah pada cerucuk dengan menggunakan getaran bergelombang tinggi.
downwashlanda bawahAeroangkasaTiadaKomponen aliran udara yang menghala ke bawah disebabkan oleh aerofoil atau sayap.,Peningkatan sudut tuju dari pangkal ke penghujung sayap pesawat udara.,Kepak yang terletak di bahagian belakang sayap. Antara jenis kepak pinggir belakang ialah kepak pisah, kepak rata, kepak berlubang-alur dan Fowler.,Komponen aliran udara yang menghala ke bawah disebabkan oleh aerofoil atau sayap.
tilt updongakKomunikasiTiadaPergerakan kamera yang menghala ke atas. dongakan.
cover drivepukul tampungSukanTiadaPukulan yang menghala ke tengah padang berhampiran dengan pemukul.
opisthognathousopistognatBiologiEntomologiMempunyai bahagian mulut yang menghala ke belakang akibat pesongan kawsan muka, misalnya pada serangga Homoptera tertentu.
confluencekualaSainsHidrometeorologiPertemuan dua garis alir menghala ke arah aliran.
centripetal forcedaya memusatMekanikGunaanDaya yang menghala ke pusat kelengkungan laluan. Misalnya, apabila zarah dikekang oleh seutas tali untuk bergerak pada laluan membulat, tegangan tali yang bertindak padazarah itu merupakan daya memusat. Bandingkan daya empar.
12345678910...

Kembali ke atas