Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[meng.hi.rau.kan] | مڠهيراوکن

Definisi : mempedulikan, me­ngacuhkan, mengendahkan, memerhatikan: pemuda itu tidak lagi ~ pekerjaannya tetapi asyik bersenang-senang sahaja. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[meng.hi.rau.kan] | مڠهيراوکن

Definisi : mengambil tahu akan sesuatu; mempedulikan; meng­acuhkan; mengendahkan: Ada orang yg menasihatinya supaya jangan pergi tetapi dia tidak ~ nasihat itu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
hirau
Kata Terbitan : menghiraukan,

Peribahasa

Makan masak mentah.

Bermaksud :

Orang yang tidak menghiraukan halal atau haram.

 

Lihat selanjutnya...(7)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
bigotrytaksubSejarahTiadaPerlakuan atau perihal seseorang yang tidak menghiraukan pandangan orang lain dan menganggap pegangannya sahaja yang benar.
egocentrismegosentrismePerubatanTiadaKecenderungan berfikir dan memfokus pada diri sendiri sahaja tanpa menghiraukan perasaan orang lain.
casuistrykasuistriSejarahTiadaKajian tentang atau doktrin yang berhubung dengan kebijaksanaan berhujah tanpa menghiraukan benar atau tidak faktanya.
bigotpetaksubSejarahTiadaOrang yang berpegang kuat kepada pendapat atau kepercayaan dan tidak menghiraukan pandangan orang lain biasanya dalam ha-hal keagamaan.
continuous overprintscetak tindan selanjarPentadbiran PerniagaanTiadaCetak tindan pada setem yang dicetak tanpa menghiraukan sempadan atau jidar setem.
picture writingtulisan bergambarSejarahTiadaSimbol grafik yang pada tahap tertentu berupa gambar-gambar yang menceritakan sesuatu tanpa menghiraukan persoalan fungsi piktografik, ideografik atau fonetik.
word-for-word translationterjemahan harfiahLinguistikTiadaPengalihbahasaan pernyataan, ungkapan dsb. kata demi kata atau bahagian demi bahagian daripada bahasa sumber tanpa menghiraukan kekhususan bahasa sasaran
apathyapatiSains PolitikPolitik PerbandinganSikap individu yang langsung tidak mempunyai emosi dan motivasi terhadap sesuatu perkara. Misalnya seseorang yang tidak langsung menghiraukan perkembangan politik negaranya. Hal ini berlaku kerana beberapa faktor antaranya ialah status sosial individu tersebut yang tidak mempunyai kepentingan dan sikap tidak peduli dengan perkembangan politik. Contohnya, terdapat golongan miskin yang bersikap apati politik kerana perkembangan politik tidak membawa sebarang perubahan kepada status mereka.
mbeling poetrypuisi mbelingKesusasteraanPuisiPuisi yang mengungkapkan kehidupan sosial masyarakat yang sering menunjukkan sikap pesimis, skeptis dan individualistik. Cara pengungkapannya tidak menghiraukan diksi tradisional. Contohnya, petikan dari puisi "Biaring" karya Judhistira Ardi Nugraha di bawah. Kamu bilang aku bajingan. Aku bilang biaring. Kamu bilang aku perampok. Aku bilang biaring.
glacial transfluencepercantuman ulu glasierGeografiTiadaPenglitupan lembangan praglasier kawasan yang besar oleh lembaran - lembaran ais di mana lembaran ais tersebut akan menyelubungi banjaan - banjaran gunung tanpa menghiraukan permukaan teren yang sedia ada.
12

Kembali ke atas