Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[me.ngi.kut] | مڠيکوت

Definisi : 1. pergi bersama-sama dgn, menurut, mengiring, menyertai (di belakang): budak itu ~ ayahnya ke hutan memikat burung; ramai budak yg ~ perarakan itu; 2. meniru, mencontohi: kanak-kanak biasanya mudah ~ kelakuan ibu bapanya; tahun ini ramai orang kampung yg ~ Amin menanam padi dua kali setahun; 3. mematuhi (perintah, nasihat, dll), menganut (ajaran, faham): dgn mudah, kedua-dua orang itu ~ perintah saya; sebahagian besar penduduk negeri itu ~ Mazhab Syafii; 4. melalui (jalan dll): orang kampung itu pergi ke bandar terpaksa ~ sungai dgn menggunakan perahu; dia sampai dahulu kerana dia ~ jalan yg dekat; 5. menurut, sesuai dgn, selaras dgn: contoh jentera yg dibuat ~ skala 1 inci; ~ teori Darwin, manusia itu berasal drpd beruk; suaranya keluar teratur ~ irama muzik; ~ hati menurut kehendak hati; ~ jejak meniru perbuatan orang yg dahulu; ~ telunjuk mematuhi, ikut telunjuk; bagai tekukur ~ kata prb anak angkat yg mengikut kata (dapat diperlakukan sesuka hati oleh ibu atau bapa angkat); (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[me.ngi.kut] | مڠيکوت

Definisi : 1 pergi bersama-sama; mengiring; mengekor di belakang: Kalau boleh, saya hendak ~ ayah ke Kuantan. 2 turut berbuat sesuatu; meniru: Apabila dia bertanam sayur di belakang rumahnya, banyak pula jiran yg ~nya. 3 menerima dan menurut sesuatu perintah dll; menerima dan mempercayai sesuatu ajaran dll; mematuhi; menganut: Kita hendaklah ~ nasihat orang tua-tua. Kebanyakan orang Islam di sini ~ mazhab Syafie. 4 berjalan dll dgn menggunakan jalan tertentu; melalui jalan tertentu: Mereka turun ke bandar ~ sungai. 5 menurut; berasaskan: Peta ini dilukis ~ skala. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Puisi
 

Basikal Jepun basikal joli,
     Dibawa di simpang tiga;
Hendak mengikut tidak berani,
     Takut ditinggal tengah jeraya.


Lihat selanjutnya...(13)
Peribahasa

Bagai tekukur mengikut kata.

Bermaksud :

Anak angkat yang boleh diperlakukan sesuka hati oleh ibu atau bapa angkatnya.

 

Lihat selanjutnya...(11)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
line-plot curiseinventori plot jalurPerhutananTiadaBancian kandungan hutan mengikut pensampelan yang lazimnya mengikut jalur lurus pada kelebaran yang telah ditetapkan.
commercial patternpola daganganKesenianTiadaPola pakaian yang lengkap dengan panduan membuat pakaian, biasanya mengikut saiz standard. Dijual mengikut nombor siri stail berpandukan buku katalog untuk memudahkan pemilihan stail.
commercial patternpola daganganPentadbiran PerniagaanTiadaPola pakaian yang lengkap dengan panduan membuat pakaian, biasanya mengikut saiz standard. Dijual mengikut nombor siri stail berpandukan buku katalog untuk memudahkan pemilihan stail.
by way of their locationmengikut tempatnyaUndang-undangTiadaDitetapkan, ditentukan, dipastikan, diputuskan mengikut kedudukan, tempat atau di mana sesuatu itu berada.
by the same proportionmengikut kadar yang samaUndang-undangTiadaPembahagian, penentuan, imbangan, penyelesaian, pengiraan yang dibuat dengan atau mengikut kadar yang sama.
forecast profileprofil ramalanPentadbiranTiadaRamalan yang diplot mengikut masa yang mana ia berbeza mengikut jenis arah aliran dan pemusiman sesuatu data.
major regionkawasan utamaGeografiTiadaKawasan yang dikelaskan mengikut sesuatu sistem pengelasan kawasan seperti pengelasan mengikut kriteria ekonomi, geologi, tumbuh-tumbuhan atau tanih.
serial filefail bersiriPendidikanTiadaFail yang memuatkan butiran mengikut urutan logik dan memudahkan pengguna mencarinya mengikut urutan.
emergent curriculumkurikulum terbitanPendidikanTiadaKurikulum yang muncul mengikut konteks yang berbeza hasil daripada perubahan dan pengubahsuaian kurikulum tersebut mengikut kesesuaian pelajar.
dispersion coefficientpekali serakan/pekali sebaranKejuruteraanTiadaPemalar yang mengaitkan perubahan kepekatan bahan mengikut masa dengan perubahan kepekatan mengikut jarak.
12345678910...

Kembali ke atas