Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[me.ngi.ku.ti] | مڠيکوتي

Definisi : 1. turut di belakang orang, menurut apa yg telah terjadi atau ada: ia ~ aku keluar; sidang di Pulau Pinang tahun 1960 diikuti oleh sidang di KL tahun 1961; 2. turut sbg yg telah dilakukan orang, mencontohi apa yg dibuat orang sebelumnya: inilah jalan yg diikuti oleh umat Islam; 3. turut hadir (dlm pelajaran, kursus, kuliah, latihan, dll): dia pernah ~ kuliah Hamka mengenai tasawuf; 4. memerhatikan (mendengarkan, membaca, melihat, dll) dgn bersungguh-sungguh: telah lama aku ~ perkembangan politik negeri ini; dgn matanya, dia ~ suaminya meninggalkan rumah; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[me.ngi.ku.ti] | مڠيکوتي

Definisi : 1 mengawasi gerak-geri seseorang dll secara diam-diam; memata-matai: Dua orang mata-mata gelap sentiasa ~nya ke mana-mana. 2 turut serta (belajar, melihat dll); turut hadir dlm mesyuarat, kursus dsb: Dia tidak dpt ~ ceramah itu kerana sakit. 3 memperhatikan (membaca, melihat dll) dgn penuh minat: Saya sentiasa ~ perkembangan politik dunia. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
ideal solutionlarutan unggulKimiaBiokimiaLarutan yang mengandungi zat terlarut yang mengikuti hukum Raoult, dan keupayaan kimia setiap komponen larutan ini mengikuti perkaitan ?i,= ?io, + RT ?xi, dengan ?io keupayaan kimia piawai, R pemalar gas, T suhu mutlak, dan x, pecahan mol komponen.
diversionalih haluanKriminologiKeadilan JenayahTindakan yang dilakukan lazimnya oleh pihak penguatkuasa untuk mengelakkan pelaku salah dikenakan tindakan undang-undang dengan cara menggalakkan atau mendorong pelaku tersebut untuk mengikuti program pemulihan. Contohnya, pihak berkuasa mencadangkan agar remaja nakal mengikuti program pemulihan yang dianjurkan oleh Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO).
shadowbayangSukanTiada2. Mengikuti pergerakan pemain lawan.
orbitorbitFizikMekanikGerakan mengikuti lintasan tertutup oleh suatu jasad langitan kerana pengaruh tindakan daya kegravitian seperti lintasan bulan mengelilingi bumi, planet mengelilingi matahari dan sebagainya.
thalwegtalwegGeologiTiadaGaris yang mengikuti bahagian terdalam dasar sungai, alur atau lurah.
astronautangkasawanAeroangkasaTiadaSeseorang yang mengikuti misi angkasa.
brinkmanshipnekad-siagaSains PolitikTiadaTindakan mengikuti dasar-dasar yang mempunyai risiko yang tinggi, seperti boleh mengakibatkan peperangan atau kerugian besar, sehingga ke saat paling genting sebelum menarik balik atau memberhentikan dasar tersebut.
postadolescenceselepas remajaBiologiFisiologiKala yang mengikuti masa remaja atau sejurus selepas masa remaja.
المأمومmakmumAgama IslamFiqhOrang yang mengikuti imam dalam salat berjemaah.
المقلدmuqallidAgama IslamFiqhOranf yang mengikuti seseorang atau mazhab tertentu tanpa memahami dalil-dalilnya.
12345678910...

Kembali ke atas