Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[me.ngi.nap] | مڠينڤ

Definisi : menumpang tidur (di rumah sahabat, di hotel, dll), bermalam; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[me.ngi.nap] | مڠينڤ

Definisi : menumpang tidur di rumah kawan (di hotel dll); bermalam: Ketika di Tokyo tempoh hari, kami ~ di sebuah hotel yg besar. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
inap
Kata Terbitan : menginap, penginapan, penginap,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
guesttetamu; penginapPentadbiran PerniagaanTiada1. Tetamu: Orang yang datang menjamu selera tanpa menginap di hotel.,2. Penginap: Orang yang menginap di hotel.
day ratekadar harianPentadbiran PerniagaanTiada1. Kadar bayaran untuk tetamu yang menginap di hotel pada waktu siang sahaja.,2. Kadar bayaran untuk tetamu yang menginap di hotel tidak sampai satu malam, biasanya tetamu mendaftar masuk dan keluar hotel pada hari yang sama.
day use ratekadar guna siangPentadbiran PerniagaanTiada1. Kadar bayaran untuk tetamu yang menginap di hotel pada waktu siang sahaja. 2. Kadar bayaran untuk tetamu yang menginap di hotel tidak sampai satu malam, biasanya tetamu mendaftar masuk dan keluar hotel pada hari yang sama.
residential tourismpelancongan kediamanPelanconganTiadaAktiviti melancong dan menginap sementara di destinasi pelancongan yang dijadikan sebagai rumah kedua.
domestic stayoverbermalam domestikPelanconganTiadaPelancong tempatan yang menginap di sesebuah destinasi dalam negara dan menggunakan perkhidmatan yang sedia ada.
frequent lodgerpenginap kerapPelanconganTiadaTetamu yang sering menginap di bawah satu kumpulan jenama hotel.
overstayinap lebih tempohPentadbiran PerniagaanTiadaPenginap hotel yang menginap lebih lama daripada jangka masa yang ditetapkan.
time sharingpengongsian masaPentadbiran PerniagaanTiadaKeadaan penginap yang menginap secara bergilir-gilir mengikut waktu yang diagih-agihkan.
extended stayinap bersambungPelanconganTiadaPenghuni yang melanjutkan tempoh menginap di sesuatu tempat.
confirmed reservationtempahan sahPentadbiran PerniagaanTiadaTempahan daripada pelanggan untuk menginap sama ada secara lisan atau bertulis yang mendapat persetujuan pihak hotel.
123

Kembali ke atas