Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[me.ning.kat] | منيڠکت

Definisi : 1. menginjak (tangga dll) utk naik ke atas, memanjat (pokok dll), menaiki (basikal dll): sedang mentuanya membawa perian dan labu ke pancuran, Basanai ~ pintu itu; 2. mencapai tingkat (angka dll), naik (meninggi, mengatas, dll), bertambah banyak (hebat, penting, dll): perbelanjaan utk pendidikan ~ dr setahun ke setahun; dgn ini jumlah kematian telah ~ ke angka 79 orang; keriangannya ~ dan ia berdiri mem­beri pidato tanpa rancangan; 3. berubah dlm keadaan (masa dll) yg lain: apabila ~ dewasa anak itu menjadi seorang pahlawan muda yg gagah berani; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[me.ning.kat] | منيڠکت

Definisi : 1 bertambah banyak; naik sedikit demi sedikit; naik makin tinggi: Suhu badan­nya ~ drpd 100oF kpd 103oF. 3 ber­ubah menjadi peristiwa atau keadaan lain: Semenjak ia ~ dewasa, perangainya sudah ber­tam­bah baik. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
tingkat (kata nama)
Bersinonim dengan paras, lantai;,
Kata Terbitan : tingkat-tingkat, bertingkat-tingkat, meningkat, meningkatkan, tingkatan, peningkatan,


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
yang mempunyai keafinan yang kuat terhadap pewarna bes. Contoh sel ini ialah sel darah putih atau sel perembes dari lobus anterior kelenjar pituitari. (BIO) basophilia (basofilia) Keadaan apabila jumlah basofil meningkat dalam darah. (UBAT) basoplasm (basoplasma) Plasma yang boleh diwarnai pewarna bes. (BIO) Bass-Watkinʼs test (ujian Bass-Watkin) Ujian Widal untuk mengesan kehadiran basilus tifoid secara pengaglutinan. Ujian ini dilakukan boom-and-burst cycle Kamus Sains.indb 162 7/8/08 11:47:56 AM 163 tan ditanam dalam kawasan yang luas pada masa yang lama, maka populasi patogen akan meningkat dengan cepat hingga boleh menimbulkan epidemi. Hal ini menyebabkan jumlah tumbuh-tumbuhan sihat berkurang dan musuh alam bagi patogen tersebut juga meningkat sehingga menyebabkan populasi patogen menurun. Sebaliknya apabila berlaku

Kembali ke atas