Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[me.ning.kat] | منيڠکت

Definisi : 1. menginjak (tangga dll) utk naik ke atas, memanjat (pokok dll), menaiki (basikal dll): sedang mentuanya membawa perian dan labu ke pancuran, Basanai ~ pintu itu; 2. mencapai tingkat (angka dll), naik (meninggi, mengatas, dll), bertambah banyak (hebat, penting, dll): perbelanjaan utk pendidikan ~ dr setahun ke setahun; dgn ini jumlah kematian telah ~ ke angka 79 orang; keriangannya ~ dan ia berdiri mem­beri pidato tanpa rancangan; 3. berubah dlm keadaan (masa dll) yg lain: apabila ~ dewasa anak itu menjadi seorang pahlawan muda yg gagah berani; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[me.ning.kat] | منيڠکت

Definisi : 1 bertambah banyak; naik sedikit demi sedikit; naik makin tinggi: Suhu badan­nya ~ drpd 100oF kpd 103oF. 3 ber­ubah menjadi peristiwa atau keadaan lain: Semenjak ia ~ dewasa, perangainya sudah ber­tam­bah baik. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
tingkat (kata nama)
Bersinonim dengan paras, lantai;,
Kata Terbitan : tingkat-tingkat, bertingkat-tingkat, meningkat, meningkatkan, tingkatan, peningkatan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
Cepheid/Cepheid Variablesbintang Cepheid berubahMatematikTiadaSebahagian bintang berubah yang terdiri daripada bintang berdenyut yang meningkat kecerahannya apabila luasnya meningkat dan kembali kabur apabila luasnya kembali menguncup. Bintang ini dinamai sedemikian bersempena nama dengan bintang Delte Cephi, iaitu bintang yang pertama diketahui mempunyai ciri yang sedemikian itu.
increasing annuityanuiti meningkatinsuransTiadaBayaran berkala seperti pencen atau premium yang meningkat untuk setiap tempoh.
increasing insuranceinsurans meningkatinsuransTiadaPolisi insurans yang menawarkan manfaat kematian yang meningkat mengikut masa.
increasing annuityanuiti meningkatPentadbiran PerniagaanTiadaBayaran berkala seperti pencen atau premium yang meningkat untuk setiap tempoh.
increasing insuranceinsurans meningkatPentadbiran PerniagaanTiadaPolisi insurans yang menawarkan manfaat kematian yang meningkat mengikut masa.
positive correlationkorelasi positifPsikologiPsikologi UmumSatu hubungan statistik yang membawa maksud apabila satu perubahan itu meningkat, maka pemboleh ubah yang berkaitan dengannya juga akan meningkat. Begitu juga sekiranya nilai pemboleh ubah itu merosot, maka nilai pemboleh yang berkait dengannya juga akan merosot. Contohnya, sekiranya hubungan antara bilangan iklan dengan kadar jualan barang itu positif dan signifikan, maka apabila iklan diperbanyak, kemungkinan barang itu dibeli juga akan turut meningkat.
Tromsdorff effectkesan TromsdorffKejuruteraanPolimerKesan kadar tindak balas meningkat pada kadar yang tersangat cepat sehingga menyebabkan ia sukar dikawal apabila kepekatan polimer meningkat. Ini juga melibatkan pelepasan haba yang sangat tinggi. Sin. kesan gel. pecutan automatik.
stress concentrationtumpuan tegasanAeroangkasaTiadaKawasan tempatan yang meningkat tegasannya disebabkan perubahan susuk secara tiba-tiba, reka bentuk yang tidak baik dan ketidaktepatan pembuatan.,Kawasan tempatan yang meningkat tegasannya disebabkan perubahan susuk secara tiba-tiba, reka bentuk yang tidak baik dan ketidaktepatan pembuatan.
drag hingeengsel seretAeroangkasaTiadaEngsel pada bilah helikopter yang membolehkan pergerakan bilah, apabila seret bilah meningkat semasa putaran.,Pesawat udara kecil dan ringan yang berat kosongnya tidak melebihi 150 kg. Sinonim: microlight aircraft.,Engsel pada bilah helikopter yang membolehkan pergerakan bilah, apabila seret bilah meningkat semasa putaran.
internal diffusion regimerejim resapan dalamKejuruteraanKejuruteraan KimiaRejim resapan yang berlaku pada keadaan suhu yang lebih tinggi daripada rejim tindak balas intrinsik. Dalam rejim ini kadar resapan meningkat per unit keupayaan resapan, tetapi kadar tindak balas intrinsik meningkat secara eksponen. Oleh itu, keupayaan lebih tinggi diperlukan bagi proses resapan dan ini menyebabkan keupayaan yang kurang untuk memacu tindak balas kimia. Dengan ini, kecerunan kepekatan bahan tindak balas terbentuk di antara bendalir pukal dengan permukaan mangkin.
12345678910...

Kembali ke atas