Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[men.ja.lar] | منجالر

Definisi : 1. bergerak perlahan(-lahan), merayap: ulat itu ~ ke arahnya; 2. (tumbuh) melata (bkn tumbuh-tumbuhan spt pokok labu, kacang panjang, dll): tumbuh-tumbuhan yg ~; 3. merebak (api dll); 4. merebak, menular (bkn penyakit dll): wabak taun telah ~ ke daerah selatan pulau itu; 5. meluas, berkembang merebak (meluas): gerakan antikerajaan oleh kaum Buddha telah ~ di Vietnam Selatan; perkembangan ini kemudiannya ~ ke luar Eropah; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[men.ja.lar] | منجالر

Definisi : 1 berjalan merayap-rayap: Ulat itu ~ di atas bajunya. 2 tumbuh melata: Ada tumbuh-tumbuhan yg ~. 3 merebak atau berjangkit (bkn api, penyakit, pengaruh dll); menular: Api telah ~ ke kedai sebelah. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
jalar
Kata Terbitan : berjalaran, berjalar-jalar, menjalar, menjalarkan,

Puisi
 

Ikan tenggiri makan menyambar,
     Cuka-cuka dalam peti;
Bila berpucuk daunnya lebar,
     Akar menjalar ke sana ke mari.


Lihat selanjutnya...(2)
Peribahasa

Umpama sirih,
     menjalar dulu kemudian melilit,
barulah memanjat ke pucuk junjung.

Bermaksud :

Tiap-tiap pekerjaan hendaklah dikerjakan mengikut aturannya.

 

Lihat selanjutnya...(5)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
di dalam sungai. Tumbuh-tumbuh- Rh factor rheophyte rheotaxis rhinoplasty Kamus Sains.indb 570 7/8/08 11:50:22 AM 571 an ini biasanya mempunyai akar yang mencengkam atau menjalar di celah- celah batu dan daun yang bersaiz kecil dan sempit. Contohnya, pokok telur belangkas (Aglaia sp.). (BIO) rheotaxis (reotaksis) Pergerakan haiwan menuju ke arah tertentu sebagai gerak balas terhadap KEJ) travelling gantry (galang gerak) Galang yang boleh digerakkan dengan menggunakan roda semasa memindah- kan beban dari satu tempat ke satu tempat yang lain. (KEJ) travelling wave tube (tabung gelombang menjalar) Tiub elektron yang strim elektronnya saling bertindak secara selanjar atau ber- ulang-ulang dengan gelombang elektromagnet terpandu yang bergerak ber- sinkroni dengan strim elektron tersebut. Tiub ini digunakan sebagai amplifier

Kembali ke atas