Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[men.tua] | منتوا

Definisi : I ibu bapa, ibu atau bapa kpd isteri atau suami; ~-taya saudara kpd mentua; bermentuakan mempunyai atau menerima seseorang sbg mentua: dia bersyukur dan sangat gembira kerana dapat ~ orang yg warak. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[men.tua] | منتوا

Definisi : ; ~ pelanduk sj burung, pipit batu, Motacilla cinerea. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[men.tua] | منتوا

Definisi : ibu bapa kpd isteri atau suami sendiri. ~-taya saudara kpd mentua. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata mentua


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
mother in lawibu mentua/ emak mentuaKependudukanTiadaTiada
mother in lawibu mentua/ emak mentuaSosiologiTiadaTiada
أبو الزوجةbapa mentuaAgama IslamFiqhlihat: أبو الزوج
أبو الزوجbapa mentuaAgama IslamFiqhbapa kepada suami atau isteri
father-in-lawbapa mentuaSosiologi KeluargaTiada-
mother-in-lawibu mentuaSosiologi KeluargaTiada-
mother in law taboopantang larang ibu mentuaSosiologiTiadaTiada
pinggang kiripinggang kiriKerisTiadaBahagian sisipan keris bagi orang Jawa iaitu keris yang diberi oleh bapa mentua semasa perkahwinan.
nyatuhnyatuhPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanNama piawai bagi kayu Palaquium spp., Ganua spp., dan Payena spp. daripada famili Sapotaceae. Nama tempatannya di Semenanjung, Sabah dan Sarawak ialah berbagai-bagai nama nyatuh. Nama lain di Semenanjung termasuk mentua taban, taban, taban merah, dan sundik, dan di Sarawak ialah jangka dan rian. Terdapat lebih 20 spesies utamanya, dan antaranya ialah Ganua curtisii, G. kingiana, Palaquium gutta, Pal. maingayi, Payena dasphylla dan Pay. lanceolata. Gubal kayu nyatuh berwarna lebih muda dan mudah dibezakan daripada teras kayunya, dan biasanya berwarna merah jambu atau coklat merah. Tekstur kayunya halus atau sederhana kasar, dengan ira yang lurus, bersimpul dan beralun. Kayu ini mempunyai nilai ketumpatan keringan udara yang berjulat antara 400 hingga 1075 kg/m3, dan tergolong dalam kumpulan kayu keras ringgan. Kayu ini mempunyai sifat pengeringan yang berbeza-beza mengikut spesies. Kayu yang ringan lebih mudah dikerjakan daripada kayu yang lebih berat. Ketahanan semula jadinya sederhana tetapi sukar diawet. Ka

Kembali ke atas