Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[me.nu.run] | منورون

Definisi : 1. meniru (tulisan dll) drpd yg lain, menulis semula, menyalin; 2. meniru perbuatan orang lain, mencontohi orang lain; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[me.nu.run] | منورون

Definisi : 1. agak miring (tanah, pantai, dll), landai ke bawah: gunung itu ~ dgn curamnya arah ke timur; 2. pergi dr atas ke bawah (bukit dll), pergi melalui lereng bukit dll ke bawah: ia bergegas melangkah ~ bukit yg curam menjunam itu; 3. menjadi kurang drpd biasa, beransur-ansur turun, menjadi reda (kemarah­an dll), berkurang, surut, susut: debar darahku ~ dan dadaku terasa lapang; mereka ditangkap kerana dituduh men-jalankan sabotaj yg menyebabkan peng-hasilan kilang itu ~; 4. berpindah kpd (drpd bapa kpd anak, drpd anak kpd cucu, dll), turun kpd: ia benar-benar ~ kelakuan bapanya; 5. kemasukan roh halus ke dlm tubuh (pawang, bomoh, dll), berada dlm keadaan tidak sedar dan seterusnya dapat menghubungi makhluk-makhluk halus (bkn bomoh, pawang, dll), bersawai: cara mengubat penyakit kadang-kadang dilaku­kan dgn cara ~; saya dapat menyaksikan bagaimana gayanya orang berpawang dan pawang ~ hantu; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[me.nu.run] | منورون

Definisi : 1 meniru tulisan dll dr yg lain. 2 mencontoh perbuatan orang lain. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[me.nu.run] | منورون

Definisi : 1 landai ke bawah; lw mendaki: Jalan ke sawah itu agak ~. 2 pergi dr atas bukit ke bawah; pergi melalui lereng bukit dsb ke bawah. 3 beransur-ansur turun; menjadi kurang drpd biasa; menjadi reda (ttg kemarahan dll). 4 berpindah drpd bapa kpd anak, drpd anak kpd cucu dan seterusnya. 5 kemasukan roh halus ke dlm tubuh badan sese­orang. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
turun (kata kerja)
1. Bersinonim dengan dari atas ke bawah: dari hulu ke hilir, dari pedalaman ke bandar,
Berantonim dengan naik

2. Dalam konteks matahari
bersinonim dengan jatuh, terbenam, menggelincir, melincir, bergelingsir, meruyup, memantai, masuk,
Berantonim dengan terbit

3. Bersinonim dengan reda: berkurang, surut,

4. Bersinonim dengan keluar: pergi, pulang, bertolak, meninggalkan rumah,

5. Dalam konteks harga
bersinonim dengan jatuh, susut, merosot, meleset, berkurangan, menjunam,
Berantonim dengan naik

6. Dalam konteks warna
bersinonim dengan luntur, pudar, hilang, berubah, leta,

Kata Terbitan : menurun, menurunkan, keturunan, penurunan,

Peribahasa

Tertukik jejak mendaki,
     tersendorong jejak menurun.

Bermaksud :

Kaum kerabat yang telah jauh tidaklah berapa kuat pada tuntutan hak waris. tertukik = tertakik; tersendorong = tergelincir ke muka.

 

Lihat selanjutnya...(2)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
depressmelemahkan; menurunPendidikanTiadaMenurun: Perubahan kedudukan kamera dari tinggi ke rendah.
declinekemerosotan; kemunduran; menurunPentadbiran PerniagaanTiada4. Menurun: Sekuriti yang didagangkan mengalami kemerosotan harga berbanding dengan harga sebelumnya.
descendenmenurun; desendenPerubatanTiadaMenandakan struktur atau bahagian yang menurun.
downdraftarus menurunMeteorologiMeteorologi PerhubunganArus udara berskala kecil yang menurun secara menegak, misalnya arus yang terjadi semasa ribut petir.
downdraughtarus menurun , drauf turunGeologiTiadaArus udara atau gas lain yang menurun (seperti di dalam syaf lombong atau tanur.
descend path segmentsegmen menurunKejuruteraan AutomotifTiadaSegmen penerbangan semasa pesawat menurun dari tahap jelajah untuk mendarat tetapi sebelum mencecah luncuran.
descending hypoglossal nervesaraf hipoglosal menurunPerubatanTiadaCabang saraf hipoglosal yang menurun.
downtrendarah aliran menurunPentadbiran PerniagaanTiadaArah aliran pergerakan harga pasaran secara keseluruhan dalam keadaan menurun bagi satu tempoh yang agak lama.
downward transitional areaskawasan peralihan menurunGeografiTiadaKawasan pinggiran yang lebih lama meliputi petempatan tua, ekonomi yang menurun, keluaran pertanian yang rendah, kompleks industri yang telah luput dan inovasi dan produktiviti yang rendah.
method of declining balancekaedah imbangan menurunKejuruteraanKejuruteraan KimiaKaedah yang menentukan susut nilai peralatan dengan andaian nilai menurun pada kadar peratusan tertentu.
12345678910...

Kembali ke atas