Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[me.nyer.ta.i] | مڽرتاءي

Definisi : 1. mengiringi, mendampingi, mengikuti: setiap pelajaran yg saya berikan itu, disertai dgn latihan; bantahan mereka kali ini disertai dgn ugutan yang lebih hebat; 2. bersama-sama dgn, menemani, mengawani (utk menolong dll): Tuhan ~ orang yang sabar; 3. mengikut serta, turut bersama: tidakkah ibu bapa mereka melarang mereka ~ tarian itu? (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[me.nyer.ta.i] | مڽرتاءي

Definisi : ingin ~ pertandingan tenis itu. 2 meng­ikut bersama sbg teman atau sbg pembantu; mengiringi; menemani: Beberapa orang pegawai telah ~nya ke persidangan itu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[me.nyer.ta.i] | مڽرتاءي

Definisi : 1 mengikut serta; turut bersama: Saya (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
serta (kata tugas)
1. Bersinonim dengan turut: ikut, bersama, bersama-sama, bersekali, turut-serta, turut bersama, bersaing,

2. Bersinonim dengan dan: juga, dan juga,

3. Bersinonim dengan sebaik sahaja: apabila, apakala, bilamana, tatkala, manakala, semasa, sewaktu,

4. Bersinonim dengan sambil: seraya, sementara, belan-belan, baru sahaja, sesudah, setelah, selepas,

Kata Terbitan : berserta, menyertai, menyertakan, penyertaan, peserta, serta-merta,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
takaful participentpeserta takafulEkonomiEkonomi IslamIndividu atau institusi yang menyertai mana-mana skim takaful yang ditawarkan oleh syarikat pengendali takaful. Peserta takaful perlu membuat caruman untuk mendapat manfaat skim takaful berkenaan. Syarikat pengendali takaful akan menetapkan syarat kelayakan kepada peserta untuk menyertai skim tertentu. Antara syarat kelayakan untuk menjadi peserta takaful ialah lingkungan umur dan tahap kesihatan.
mutually inclusivesaling menyertaiPentadbiranTiadaTiada
concert the offencemenyertai kesalahanUndang-undangTiadaTiada
enlistmasuk tenteraUndang-undangTiadaMenyertai tentera.
adult suffragehak undi dewasaSejarahTiadaHak menyertai sebarang pilihan raya bagi memilih anggota kerajaan, bagi warganegara berumur lebih dari 21 tahun seperti di Malaysia, atau 18 tahun seperti di Amerika Syarikat.
thunderguruhMeteorologiMeteorologi PerhubunganBunyi kuat yang menyertai panahan kilat, disebabkan oleh pemanasan dan pengembangan serta-merta udara disepanjang laluan kilat tersebut. Jarak kilat dari pemerhati dapat dianggarkan dengn mengira selang masa antara panahan kilat dilihat dan petir didengar, iaitu 1 km setiap 3 saat. Guruh jarang kedengaran dalam jarak yang melebihi 20 km, walaupun jarak 65 km pernah dilaporkan.
adult suffragehak undi dewasaSains PolitikTiadaHak menyertai sebarang pilihan raya bagi memilih anggota kerajaan, bagi warganegara berumur lebih dari 21 tahun seperti di Malaysia, atau 18 tahun seperti di Amerika Syarikat.
accessory cloudawan sertaanMeteorologiMeteorologi PerhubunganAwan yang menyertai awan lain, umumnya lebih kecil dan terpisah daripada bahagian utamanyua atau kadang-kadang sebahagiannya bercantum dengan awan utama. Awan utama mungkin mempunyai satu atau beberapa awan sertaan seperti pileus (pil, velum (vel), dan/atau panus (pan).
excommunicationpengucilanSejarahTiadaPerihal tindakan yang memencilkan seseorang daripada menyertai gereja Kristian atau diberikan pengkebumian oleh gereja sekiranya dia mati kecuali setelah dia mengaku segala dosanya serta mendapat pengampunan.
thunderguruhSainsHidrometeorologiBunyi yang kuat atau bergemuruh yang menyertai kilat. Sinonim guntur.
123456

Kembali ke atas