Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[me.ra/] | مرق

Definisi : sj burung besar, yg jantan bulunya berwarna-warni dan ekornya spt bentuk kipas apabila mengembang, Pavo muticus; ~ biru, Pavo cristatus; ~ pongsu sj burung kuang cermin, kuang pongsu, Polyplectron mala-cense. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[me.ra/] | مرق

Definisi : = bunga ~ sj tumbuhan (pokok dan bunganya berwarna merah dan kuning), Caesalpinia pulcherrima; bunga ~ hutan sj tumbuhan (pokok renek), pecah periuk jantan, Ixora pendula. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[me.ra/] | مرق

Definisi : ; ~ hati Jw manis lagi peramah. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[me.ra/] | مرق

Definisi : nama sj burung yg besar lagi cantik bulunya, Pavo muticus. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[me.ra/] | مرق

Definisi : ; bunga ~ nama sj pokok atau bunganya (bunganya berwarna kuning atau merah), Caesalpinia pulcherrima. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata merak

Puisi
 

Merak emas merak Palembang,
     Merak suasa patah kaki;
Gunung emas sudah hilang,
     Gunung suasa ada ganti.


Lihat selanjutnya...(11)
Peribahasa

Seperti merak mengigal di hutan.

Bermaksud :

Menunjukkan pengetahuannya kepada orang-orang yang bodoh. (Bandingkan dengan: Apa gunanya merak mengigal di hutan).

 

Lihat selanjutnya...(5)


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
MERAK

Merak ialah salah satu burung yang suka

menonjolkan diri kerana berbadan besar dan

cantik bulunya. Dari segi teknikal, perkataan merak

merujuk kepada burung merak jantan. Burung

betina dikenali sebagai burung merak betina.

Kebanyakan orang menggunakan perkataan

burung merak bagi kedua-dua jantina.

UMUM 
AYAM BELANDA

Ayam belanda ialah nama dua spesies burung

Amerika Syarikat yang ada kaitan dengan ayam,

merak, dan kuang bayas. Orang Asli Amerika

menternak ayam belanda sebagai sumber makanan

sejak tahun 1000 M.

UMUM 
WAU

WAU, alat permainan yang boleh diterbangkan ke udara dengan menggunakan tali.  Wau diperbuat daripada kertas atau gentian kain dan buluh.  Bentuknya adalah berkepala, bersayap, berekor dan bertali teraju.  Wau terdapat dalam pelbagai bentuk dan nama. Antaranya termasuklah wau bulan, wau kekek, wau tukong, wau daun, wau kucing, wau merak, wau payang dan wau sewah.  Wau bulan merupakan wau yang paling terkenal dan disukai ramai. Di Johor, Negeri Sembilan dan Selangor, ia lebih dikenali dengan nama layang-layang. Wau yang dimainkan di setiap negeri adalah berbeza, seperti wau helang di Perlis, wau kapal di Selangor, wau pungguk di Terengganu, wau kekek di Johor dan Sabah, wau bawal di Melaka, wau daun atau wau barat di Kelantan, wau bugis di Johor dan wau merak di Negeri Sembilan.

BUDAYAPermainan/Sukan/Rekreasi
MAARUF MAHMUD

MAARUF MAHMUD (1920-   ), penulis. Dia lahir pada 4 Disember 1920 di Hulu Yam Baru, Hulu Selangor, Selangor. Dia juga menggunakan nama pena Marmah dan Merak Mas. Maaruf mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Ulu Yam Baru (1926-1927) dan Sekolah Melayu Port Swettenham hingga tahun 1930. Dia menyambung persekolahannya di High School Klang (1931-1934).

SASTERATokoh
S. WOJOWASITO

S. WOJOWASITO (1919 – 1983), ahli bahasa dan ahli falsafah Indonesia.  Nama sebenarnya ialah Soewojo Wojowasito.  Dia lahir pada 5 Januari 1919 di solo, Jawa Tengah, Indonesia.  Dia menamatkan pelajarannya di AMS Afdeling AI (Algemene Middelbare School, Afdeling Maleise/Javaanese Taal-en Letterkunde) pada tahun 1939.  Dari tahun 1939 hingga tahun 1942, dia menjadi penolong kepada Profesor Dr. C.C. Berg untuk mengumpulkan data tentang bahasa-bahasa di Jawa (Merak hingga Banyuwangi).  Pada tahun 1950, dia meneruskan pengajiannya di Fakultas Sastra dan Filsafat, Universitas Indonesia, dan lulus sebagai Sarjana Sastra dan Filsafat pada tahun 1954.  Dia juga lulus Sarjana Sastra Jawa dan Indonesia dari universiti yang sama pada tahun 1956.

BAHASATokoh

Kembali ke atas