Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[me.ré.ka] | مريک

Definisi : /meréka/ kata ganti nama diri ketiga (dlm bentuk jamak): ~ itu orang-orang itu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[me.ré.ka] | مريک

Definisi : 1 menyusun (mengatur, mengarang) baik-baik: Tidak banyak pengarang yg pandai ~ cerita yg menaikkan semangat. 2 memikir-mikirkan sesuatu; membayangkan dlm fikiran; mencari akal; mencari ikhtiar: Dia ~-reka perkara yg akan dilakukannya utk hidup berdikari. 3 memikir-mikirkan dan mencipta sesuatu: Thomas Elva Edison yg mula-mula ~ lampu elektrik. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[me.ré.ka] | مريک

Definisi : mergastua binatang-binatang hutan; binatang liar: Jabatan ~ jabatan yg mengendalikan (mengurus) hal-hal binatang hutan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
reka
Kata Terbitan : mereka, mereka-reka, rekaan, pereka,

Peribahasa

Terpelanting memilihi,
     terserak mengampungkan.

Bermaksud :

Kewajiban ketualah memelihara hak milik anak buahnya dan mengumpulkan mereka yang bercerai-berai.

 

Lihat selanjutnya...(3)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
ethologyetologiGeografiTiadaKajian ke atas tindakan dan tabiat haiwan dan tindak balas mereka terhadap alam sekitar mereka.
who am I?siapakah saya?PendidikanTiadaKegiatan pembelajaran murid di dalam bilik darjah dengan cara melekatkan maklumat mengenai diri (identiti) di belakang baju murid. Murid diberikan peluang untuk bertanya tiga soalan kepada rakan berkaitan identiti mereka. Rakan mereka perlu menjawab “ya”, atau “tidak” untuk mendapatkan jawapan kepada maklumat diri murid dan mereka dikenali sebagai “pakar rujuk” sekiranya jawapan yang betul telah diperoleh.
Expectancy TheoryTeori JangkaanPengurusanPerancanganTeori yang menyatakan bahawa manusia akan terdorong atau bermotivasi apabila mereka percaya yang usaha mereka akan menghasilkan prestasi kerja yang baik untuk mendapat ganjaran yang diharapkan. Ganjaran yang ditawarkan perlu menarik dan mendatangkan nilai yang diingini oleh individu tersebut. Contohnya, seorang pekerja menyedari bahawa dia perlu mendapat markah prestasi melebihi 90% bagi membolehkannya layak mendapat anugerah perkhidmatan cemerlang.
self evaluation questionsoalan swanilaiPentadbiranTiadaSoalan yang dikemukakan kepada penuntut semasa berkursus supaya dapat menolong mereka menilai tentang kemampuan mereka memahami isi kandungan kurus yang diikuti.
locus of controllingkungan kawalanPengurusanPerancanganSuatu konsep dalam psikologi yang merujuk kecenderungan individu untuk mengaitkan setiap peristiwa yang berlaku dalam kehidupan mereka disebabkan oleh diri mereka sendiri (lingkungan kawalan dalaman) ataupun pengaruh faktor luaran (lingkungan kawalan luaran). Contohnya, individu yang mempunyai lingkungan kawalan dalaman yang tinggi akan menganggap kegagalan yang berlaku berpunca daripada sikapnya sendiri, manakala individu yang mempunyai lingkungan kawalan luaran yang tinggi akan menyalahkan pengaruh luaran seperti ibu bapa atau guru atas kegagalan mereka.
kulakkulakSains PolitikPolitik PerbandinganGolongan petani kaya yang menguasai perkembangan ekonomi luar bandar pada abad ke-19 di Rusia. Mereka memiliki tanah yang luas dan mengupah petani lain bagi mengerjakan tanah mereka dengan upah yang rendah. Tindakan ini menyebabkan kedudukan mereka dikritik hebat sebagai pemeras, terutamanya oleh parti komunis Rusia pada waktu itu. Selain menjadi tuan tanah, mereka juga menjadi sumber kepada petani bawahan meminjam wang, meminta kerja dan berbagai-bagai bentuk bantuan lain sehingga mereka menjadi golongan penting dalam masyarakat tani Rusia. Keadaan ini tidak banyak berbeza dengan hazienda di Amerika Latin dan zamindar di India.
المتفق والمتفرقmuttafiq muftariqAgama IslamHadithPerawi-perawi yang didapati ada persamaan dari segi sebutan dan tulisan pada nama-nama mereka dan nama bapa mereka tetapi berlainan orangnya.
Llyod's underwriterpengunderait LloydPentadbiran PerniagaanTiadaIndividu yang mengunderait risiko melalui kemudahan di Llyod. Mereka ini akan bertanggungjawab ke atas risiko yang diterima oleh mereka tetapi tidak bertanggungjawab ke atas risiko ahli sindiket mereka atau keseluruhan persatuan.
international societymasyarakat antarabangsaSains PolitikHubungan AntarabangsaKonsep yang menyatakan negara berupaya menubuhkan satu masyarakat dalam kalangan mereka sendiri berasaskan persetujuan bersama dalam mengadakan peraturan dan institusi yang bertanggungjawab dalam pengurusan hubungan mereka. Peraturan dan institusi yang berkaitan pula dikekalkan kerana mereka mempunyai kepentingan bersama. Konsep ini berbeza dengan konsep masyarakat dunia yang berasaskan perkongsian identiti dalam kalangan individu dan masyarakat antarabangsa berasaskan negara sebagai unit utamanya. Contohnya, masyarakat antarabangsa yang wujud sehingga hari ini ialah Kesatuan Eropah. Kesatuan ini terdiri daripada beberapa buah negara Eropah yang telah bekerjasama dalam banyak hal, termasuk dalam bidang keselamatan dan ketenteraan. Kerjasama antara negara anggota ini mampu dikekalkan disebabkan kepentingan bersama.
labour movementpergerakan buruhSains PolitikPolitik PerbandinganPertubuhan sukarela yang dibentuk oleh golongan buruh bagi memelihara kepentingan mereka khususnya berhubung dengan upah, kebajikan, tempat kerja yang baik serta layanan yang mesra. Pergerakan ini sering membuat tuntutan sama ada kepada majikan mahupun kepada kerajaan, bergantung kepada isu yang dibawa. Pertubuhan yang mantap ini lama-kelamaan telah membuatkan mereka turut peka kepada masalah sosial, ekonomi dan politik negara. Mereka kemudiannya bersifat responsif terhadap perkembangan ekonomi dan politik tanah air dengan menyatakan pendirian mereka atau menuntut kerajaan melakukan sesuatu menurut cadangan mereka. Dalam negara tertentu seperti di India, Amerika Latin dan United Kingdom, pendirian mereka telah terikat dengan ideologi tertentu yang menjadikannya sangat rapat dengan parti politik atau pemerintah. Contoh pergerakan buruh yang aktif di Malaysia ialah CUEPACS dan MTDC.
12345678910...

Kembali ke atas