Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[me.re.sap] | مرسڤ

Definisi : 1. masuk ke dlm liang dll (terutama barang yg cair), menyerap: sejuk angin timur laut yg bertiup itu pun ~ sampai ke tulang sumsum; perapkan daging itu beberapa waktu lamanya hingga garam dll ~ benar; meresap-resap ke rumah orang masuk-masuk ke rumah orang; 2. menyusup keluar, menitis, merembes (peluh): peluh dingin ~ membasahi seluruh badannya; 3. hilang, lenyap (drpd pandangan); makanan itu habis ~ habis lenyap (masuk ke mulut, dimakan); 4. masuk benar (ke dlm hati dll), lekat benar (di dlm hati): segala apa yg dikatakan oleh Khatijah ~ di hatinya; dia berasa sesuatu yg mesra ~ ke dlm jiwanya; 5. masuk ke dlm sesuatu dan menjadi sebahagian daripadanya: beberapa banyak kata asing yg telah ~ ke dlm bahasa Melayu; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[me.re.sap] | مرسڤ

Definisi : 1 masuk ke dlm liang atau lubang (bkn cecair); menyerap: Apabila hujan turun, airnya ~ perlahan-lahan ke dlm tanah. 2 ki masuk benar ke dlm hati (bkn nasihat dll): Segala nasihat orang tua itu ~ di hatinya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
resap
Kata Terbitan : meresap, meresapi, meresapkan, terserap, resapan, keresapan, peresapan,

Peribahasa

Mencurah air di daun keladi.

Bermaksud :

Memberikan nasihat (ajaran dan sebagainya) yang tidak dapat meresap ke dalam hati.

 

Lihat selanjutnya...(3)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
berkesan untuk merencatkan pertumbuhan beberapa jenis virus dan bakteria patogen. (BIO) autarchic genes (gen autarkik) Gen dalam organisma mosaik yang tidak dihalang daripada memanifestasikan kesan fenotipnya oleh hasil gen yang meresap masuk daripada tisu berdekatan yang berbeza dari segi genetik. (BIO) authoring language (bahasa pengarangan) Bahasa pengaturcaraan yang dicipta untuk memudahkan pembinaan perisian kursus bagi sistem pengajaran bantuan komputer tanpa memerlukan Setiap tebal dinding berukuran 110 mm manakala rongganya berukuran 50 mm yang menjadikan tebal keseluruhan 275 mm. Dinding rongga digunakan sebagai dinding luar kerana dinding ini mudah menyalirkan air yang meresap ke dalam, keluar dari dinding tersebut. Dinding ini juga mempunyai rintangan terma yang rendah terhadap kehilangan haba. (KEJ) CAVOK (CAVOK) Singkatan bagi Cloud And Visibility OK. Kod ini biasa digunakan

Kembali ke atas