Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mi.sai] | ميساي

Definisi : I bulu yg tumbuh antara bibir atas dgn hidung, kumis; ~ bertaring bagai panglima, sebulan sekali tak bunuh orang prb rupa sahaja yg hebat dan garang, tetapi pengecut; spt ~ pulang ke bibir prb kembali ke tempat asalnya. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[mi.sai] | ميساي

Definisi : ; daun ~ kucing sj tumbuhan, ara batu; rumput ~ adam sj tumbuhan (rumpai), The-meda arguens. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[mi.sai] | ميساي

Definisi : bulu yg tumbuh di antara bibir atas dgn hidung; kumis. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
misai (kata nama)
Bersinonim dengan kumis, sungut, sesungut, sungut-sungut, berengus, janggut, jenggut.,

Puisi
 

Ada satu panglima Pulai,
     Pelihara janggut serta misai;
Begitu banyak kain di kedai,
     Berkain kasar dengan cindai.


Lihat selanjutnya...(2)
Peribahasa

Misai bertaring bagai penglima,
     sebulan sekali tak bunuh orang.

Bermaksud :

Rupa saja yang hebat dan garang, tetapi penakut.

 

Lihat selanjutnya...(3)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
bungai misai kucingbunga misai kucingKesenianTiadaMotif ukiran berunsur tumbuhan berbentuk bunga misai kucing.
lithotripticlitotriptikHerbaTiadaHerba yang melarutkan dan menyingkirkan batu karang dari tubuh. Contoh herba ini ialah misai kucing, dukung anak, misai jagung, pecah beling, lempung atau tempurung (Sonchus arvensis) dan parsli.
Orthosiphon stamineusMisai kucingPertanianTiadaTumbuhan dalam famili Acanthaceae adalah jenis renik. Batangnya bersegi. Daunnya jenis ringkas tersusun bertentang, berbentuk ovat dengan tepinya daun berlekuk-lekuk. Bunganya berwarna putih dan ungu muda dengan stamen panjang yang menjulur keluar seperti misai kucing. Antara sebatian kimia yang terdapat dalam tumbuhan ini ialah flavonoid, glukosida, minyak pati, sapotonin, ortosifonida, orthosifonin saponin, mioinositol dan sinensetin. Tumbuhan ini ditanam untuk tujuan perubatan dan hiasan. Daunnya dibuat teh herba. Seduhan daun diminum untuk merawat kencing manis, batu buah pinggang dan tekanan darah tinggi.
Orthosiphon stamineusmisai kucingHerbaBotani dan BioteknologiTumbuhan dalam famili Acanthaceae jenis renek dan batangnya bersegi. Daunnya jenis ringkas tersusun bersetentang dan berbentuk ovat dengan tepi daunnya berlekuk-lekuk. Bunganya berwarna putih dan ungu muda dengan stamen panjang yang menjulur keluar seperti misai kucing. Antara sebatian kimia yang terdapat dalam tumbuhan ini ialah flavonoid, glukosida, minyak pati, sapotonin, ortosifonida, ortosifonin, saponin, mioinositol dan sinensetin. Tumbuhan ini ditanam untuk tujuan perubatan dan hiasan. Daunnya dibuat teh herba, manakala seduhan daun pula diminum untuk merawat kencing manis, batu karang dalam buah pinggang dan darah tinggi.
blendingpengadunanHerbaTiadaProses menggabungkan bahan herba atau kelompok herba yang berlainan untuk menghasilkan bahan perantara atau produk akhir yang homogen. Contohnya, menggabungkan herba misai kucing dengan kacip fatimah atau menggabungkan herba misai kucing dari pelbagai sumber untuk menghasilkan adunan produk herba yang homogen.
whisker crystalhablur misaiFizikTiadaTiada
cat's whiskermisai kucingKejuruteraanTiadaTiada
diureticdiuretikHerbaTiadaHerba yang digunakan untuk melawaskan pembuangan urin. Contoh herba ini ialah misai kucing, asparagus dan teh.
diureticdiuretikHerbaPemiawaianEkstrak herba yang digunakan untuk melawaskan pembuangan air kencing. Contohnya, ekstrak daun misai 24 kucing (Orthosiphon stamineus) dan ekstrak daun pecah beling (Strobilanthes crispus).
Klinefelter�s syndromeXXYKejururawatanTiadaKeabnormalan pada kromosom seks lelaki yang mengganggu perubahan semasa baligh seperti tidak mempunyai misai dan suara tidak garau.
1234

Kembali ke atas