Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mo.tif] | موتيف

Definisi : 1. sebab (tujuan) yg mendorongkan seseorang melakukan sesuatu atau ber­tindak: soal kesusasteraan ini juga tidak terlepas drpd ~ ekonomi, kerana apa guna-nya mengarang kalau tidak dibeli orang; 2. dasar fikiran atau pendapat: cerita ini juga memperlihatkan ~ pengarangnya yg tegas sekali; 3. pokok (dasar, tema) dlm sesebuah cerita dll: hikayat yg mempunyai ~ dua orang asyik-maksyuk bercerai tetapi akhirnya bertemu kembali; 4. sesuatu yg dijadikan dasar atau corak pd lukisan (ukiran dll): penenun Iban paling gemar meng-gunakan ~ manusia, binatang, dan tumbuh-tumbuhan; bermotifkan mempunyai (menggunakan) sesuatu sbg motif, berasaskan, berpunca drpd: pending yg dijumpai di Perak itu ~ bunga teratai; pembunuhan itu mungkin ~ perasaan dendam. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[mo.tif] | موتيف

Definisi : 1 sebab yg mendorong seseorang berbuat atau melakukan sesuatu. 2 dasar fikiran atau pendapat. 3 sesuatu yg menjadi pokok atau tema dlm sesuatu cerita. bermotif mempunyai motif, berdasarkan motif: Pembunuhan itu berkemungkinan ~ rasa cemburu. bermotifkan mempunyai atau menggunakan sesuatu sbg motif; berasaskan sesuatu perasaan, perbuatan dsb: Penculikan itu ternyata ~ wang ringgit. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
motif (kata nama,)
Bahasa Asal :Inggeris
1. Bersinonim dengan tujuan: objektif, matlamat, sasaran, maksud, kehendak, keinginan, hajat, cita-cita, impian, harapan,

2. Bersinonim dengan dasar: tema, asas, pokok, latar,

3. Bersinonim dengan corak.Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
ukir berpuncaukir berpuncaKesenianTiadaMotif-motif yang menjadi ukiran yang bermula dari satu motif yang dipanggil ibu dan berkembang menjadi motif anak, umumnya motif anak lebih kecil daripada motif ibu. awan larat beribu
awan larat beribuawan larat beribuKesenianTiadaMotif-motif yang menjadi ukiran yang bermula dari satu motif yang dipanggil ibu dan berkembang menjadi motif anak, umumnya motif anak lebih kecil dari motif ibu. Ukir berpunca.
motivemotifKesusasteraanTiadaUnit tema terkecil dalam sesebuah cerita atau naratif. Motif harus dibezakan dengan tema yang merupakan unit semantik yang lebih abstrak dan umum yang biasanya terdiri daripada beberapa motif. Motif mungkin berupa sesuatu kejadian, sifat atau watak. Dalam cerita pari-pari atau lipur lara, penjelmaan� ialah satu motif, begitu juga �pembuangan�. �fitnah�, �fakir� �ibu tiri� dan sebagainya. Motif yang berulang-ulang dalam sesebuah naratif disebut sebagai leit-motif. Istilah ini dalam bahasa Jerman bermaksud �motif panduan�.
disguisesamarKesusasteraanTiada1. Unsur penyamaran motif-motif tertentu dalam komedi romantik misalnya seorang wirawati menyamar diri sebagai seorang lelaki, atau si pemuda menyamar dengan pelbagai cara untuk membolehkan dia menemui kekasihnya.
batang(Ib.)batang(Ib.)KesenianTiadaBahagian ukiran yang menghubungkan pucuk, daun dengan motif-motif lain.
awan larat sorok puncaawan larat sorok puncaKesenianTiadaAwan larat yang tersembunyi puncanya oleh motif-motif lain yang memenuhi ruang ukiran. Falsafahnya walaupun setiap kejadian ada permulaan tetapi tidak semua yang diketahui oleh manusia namun tetap diyakini kewujudan permulaannya.
foulardfabrik fulardKesenianTiadaFabrik sutera rayon atau fabrik sutera asetat yang lembut, ringan, bertenun kelarai, dan permukaannya dicetak dengan motif-motif kecil untuk kegunaan skarf, tali leher, baju dan lain-lain.
foulardfabrik fulardPentadbiran PerniagaanTiadaFabrik sutera rayon atau fabrik sutera asetat yang lembut, ringan, bertenun kelarai, dan permukaannya dicetak dengan motif-motif kecil untuk kegunaan skarf, tali leher, baju dan lain-lain.
pola pemidangpola pemidangKesenianTiadaUkiran yang menggunakan unsur yang sederhana. Pergerakan unsurnya tidak banyak berbelit, tidak berlingkar, dipisahkan antara motif-motifnya dan mempunyai pemidang atau bingkai. Motif pola ini lazimnya lebih bersifat estetik dengan pengertian yang tertentu. Ukiran yang mempunyai pola ini dikenali dengan motif-motif seperti motif itik pulang petang, bada mudik, setampuk manggis, dan sebagainya. Pola ini biasanya terdapat pada perkakas di dalam rumah seperti tepak sirih, almari, dan sebagainya, serta sering dipasang pada penutup bendul, paha tangga, cucuran atap, dan sebagainya. pola bingkai
pola bingkaipola bingkaiKesenianTiadaUkiran yang menggunakan unsur yang sederhana. Pergerakan unsurnya tidak banyak berbelit, tidak berlingkar, dipisahkan antara motif-motifnya dan mempunyai pemidang atau bingkai. Motif pola ini lazimnya lebih bersifat estetik dengan pengertian yang tertentu. Ukiran yang mempunyai pola ini dikenali dengan motif-motif seperti motif itik pulang petang, bada mudik, setampuk manggis, dan sebagainya. Pola ini biasanya terdapat pada perkakas di dalam rumah seperti tepak sirih, almari, dan sebagainya, serta sering dipasang pada penutup bendul, paha tangga, cucuran atap, dan sebagainya.
12345678910...

Kembali ke atas